info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Blev lovade högre lön i Lettland

Byggnadsarbetarna blev lovade 5,4 euro i timmen i Lettland. I Sverige var de tvungna att skriva på ett nytt kontrakt som innebar en lägre lön. En byggnadsarbetare har nu sparkats från företaget efter att ha pratat med fack och media.

I går skrev Byggnadsarbetaren.se om de lettiska byggnadsarbetare som fick cirka 27 kronor i timmen och bodde på sin arbetsplats i Sollentuna. I går träffades de fem lettiska byggnadsarbetarna, Byggettan, polisen och Skatteverket för att få klarhet i vad som hänt. De fem lettiska byggnadsarbetarna berättade då att de var anställda i det lettiska bolaget Renovatis och hade skrivit på ett anställningskontrakt i Lettland som innebar en lön på 5,4 euro. När de kom till Sverige var tvungna att skriva på ett nytt kontrakt som innebar en lön på 3,1 euro.

Medlemmar i Byggnads

Enligt Byggettan har de fått lön efter ackord. Om de inte har hunnit klart med att exempelvis bygga klart ett badrum, så har de fått avdrag på lönen. De lettiska byggnadsarbetarna har fått ut mellan 4000 och 6000 kronor i månaden efter skatt. De har inte har inte haft tillräckligt med pengar att äta sig mätta, vilket gjorde att de fick nog och kontaktade facket. Tre av de fem lettiska byggnadsarbetarna har nu blivit medlemmar i Byggnads.
– Det är väldigt starkt att de har vågat kontakta oss och komma ut med sin historia, säger Christian Bengtzelius, ordförande i Byggettan.
En av de lettiska byggnadsarbetarna är nu sparkad efter att ha kontaktat Byggettan och blivit intervjuad i TV4 Nyheterna. Han fick gå direkt från arbetsplatsen.

Ingenstans att bo

– Han har inte fått sin sista lön, har ingenstans att bo och har dåligt med pengar. Vi ska nu se hur vi kan hjälpa honom, säger Christian Bengtzelius.
På företagets hemsida kommenterar Renovatis händelsen bland annat på följande sätt:
”Vi har förståelse för att den angivelse av lön som görs i inslaget väcker starka känslor hos många människor. Vi tycker det är tråkigt att en av våra anlitade hantverkare har reagerat så negativt och vi är ledsna för detta. Den faktiska ersättning våra anlitade hantverkare får är runt 64 kronor per timme efter skatt. Till detta kommer gratis logi i privata rum, gratis hemresor en gång i månaden, fri bil och gratis mobiltelefon. Totalt motsvarar detta lönepaket en svensk hantverkarlön på mer än 118 kr brutto”
Ackordsgenomsnittet i Stockholmsområdet ligger för nuvarande på 195 kronor i timmen.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Blev lovade högre lön i Lettland

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig