info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Blev av med a-kassan

96 295 kronor – så mycket tvingas en arbetslös byggnadsarbetare i Sjöbo betala tillbaka till a-kassan. Enligt Arbetsförmedlingen har han inte sökt tillräckligt många jobb.

Ingvar Svensson, 60, har arbetat som byggnadsarbetare i 42 år. Under 90-talet sköt han ytterväggar med tryckluft vilket gav honom svåra vibrationsskador. 1998 tvingades han därför att sluta på Peab där han arbetat som snickare.
Därefter följde en längre tid som egenföretagare. Under 14 år gjorde han jobb som snickare och kakelsättare. Men vibrationsskadorna försvårade arbetet och hindrade Ingvar Svensson från att ta så många jobb han behövde för att gå runt ekonomiskt.

Sökte 30 jobb

Våren 2012 skrev han in sig på Arbetsförmedlingen i Sjöbo och fick även rehabiliteringshjälp på Galaxen.
– Jag sökte det ena jobbet efter det andra, men fick bara ett tack för visat intresse tillbaka. Jag svarade på 30 jobb på 14 månader. Utöver det har jag kontaktat och lagt ut krokar till massor av företag, berättar Ingvar Svensson för Skånaskan.se.

Tvingas betala tillbaka till a-kassan

Därför blev det en chock för honom när han i mars 2012 fick reda på att han var skyldig att betala tillbaka 96 295 kronor till Småa, Småföretagarnas a-kassa, eftersom Arbetsförmedlingen meddelat a-kassan att Ingvar Svensson inte varit aktiv i sitt arbetssökande under de 250 dagar som han fått ersättning.
– Jag tog hjälp av en advokat, men det hjälpte inte. Jag har hamnat mellan stolarna i ett krasst system. I 42 år har jag jobbat och betalat skatt. Jag är arg. Det får inte gå till på det här sättet, säger han.

Peter Leander
Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Blev av med a-kassan

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig