info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Blankettstrul medför väntan på a-kassa

Hundratals byggjobbare som gått från en anställning i Norge till arbetslöshet i Sverige har väntat flera månader på att få ersättning från a-kassan.

Orsaken är ett missförstånd mellan svenska AMS och norska AMS när det gäller vilka intyg och papper som krävs vid nyprövning till a-kassan vid hemkomsten.
Norska arbetsförmedlingar tror att de ska utfärda en särskild typ av blankett, som underlag för utbetalning från a-kassa i Sverige. Men Byggnads a-kassa ska enligt svenska AMS ha en annan blankett, 301.
När byggjobbarna påpekar detta för de norska arbetsförmedlingarna dröjer det i många fall upp till två månader innan 301 blir översänd. Några byggnadsarbetare har fått vänta ända upp till 11-12 månader.
-Det finns en skrivning som orsakar missförståndet, som säger att de svenskar som arbetar i Norge under ”korta perioder” ska ha PB 2616 med sig hem. Bedömningen av vad som är en ”kortare period” är olika. Vi behöver 301 i de allra flesta fall, säger Torbjörn Molander, ombudsman på Byggnads arbetsmarknadsenhet.
De byggnadsarbetare som har varit i Norge flera gånger är medvetna om blankettkrånglet och stannar kvar tills de får rätt blankett plus intyg från arbetsgivaren med sig hem.
Torbjörn Molander uppmanar hemvändande byggnadsarbetare att kontakta sin avdelning. Där finns nu ett särskilt formulär som tillsammans med den senaste lönespecifikationen skickas till den norska arbetsförmedlingen, vilket gör att det går snabbare att få 301.
Svenska AMS ska nu kontakta norska AMS, för att förklara problemet och förmå dem att sprida informationen till alla arbetsförmedlingar runt om i Norge.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Blankettstrul medför väntan på a-kassa

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig