info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Björns storslagna millimeterjobb – då exploderade jätteplattan

En platta på tre meter sprack, exploderade och förstörde parketten. I övrigt gick millimeterarbetet som planerat – med imponerade blickar till följd.

Det krävs både råstyrka och pannben av Björn Bäckström för att hantera storformatsplattor på rätt sätt. De väger 80 kilo inklusive bärutrustningen. Foto: Privat

Storformatsplattor är Björn Bäckströms specialitet. En dag fick han en förfrågan från en kakelbutik i Danmark om ett avancerat jobb åt en privatkund. Kunden hade beställt kakel från butiken och plattorna skulle monteras med ”vattenfall”, det vill säga mönstret skulle rinna över kanten och ner på sidorna på en köksö.

Plattorna gerades för hand med vinkelslip och kunden ville att mönstret skulle stämma exakt. Om mönstret inte stämde hade de varit tvungna att göra om allt från början.

– Vi hade bara ett försök på oss. Man måste var väldigt försiktig med vinkelslipen. Går du för nära kanten med kapskivan finns det risk att det lossnar en flisa på kanten när man gerar. Och när man polerar kanten är det bara 0,5–1 mm kvar. Det är millimeterprecision som gäller, säger Björn.

Men med lite tur och mycket skicklighet lyckades Björn och kollegan Gary Davidson få allt att stämma.

Vi hade bara ett försök på oss.

Att hantera storformatsplattor kräver både ”råstyrka och pannben”. Plattorna väger cirka 80 kilo med bärsystemet inräknat.

En dag när det var på väg att bli minusgrader lyfte Björn och kollegan in plattorna för att skydda dem från kylan.

– De behöver stå i rumstemperatur.

Men den första plattan som lyftes in hade förmodligen blivit skadad under transporten och var därför extra känslig för temperaturförändringar. När de skulle ta den tredje plattan hördes en smäll. Den första plattan halverade sig från kortsida till kortsida, exploderade ut genom frigoliten och slog ett märke i parkettgolvet.

– Det är orsaken till att jag säger att det har varit blod, svett och tårar i det här jobbet. Märket i parketten kommer en golvläggare att ta hand om nu.

Varje dag kom kunden för att se hur jobbet fortskred. Varje millimeter var viktig.

– Vi är vana vid den här typen av kunder. Jag är bekväm med det. Butikerna som levererat kök och plattor kom för att inspektera resultatet sen. De stod bara och gapade. Sen tog de bilder som de tydligen ska använda i sin marknadsföring.

Nina Christensen

PLATTSÄTTNING / Björn Bäckström

Stolthetsbarometer: 10 av 10. ”Känslan av att se det färdiga resultatet och se hur nöjd kunden blev med slutresultatet”

Vad och var? Storformatsplattor med vattenfall. Villaområde i Hvidovre i Danmark.

Utmaning: Att gera plattorna för hand med vinkelslip 45 grader och bara ha ett försök på sig.

Bästa tipset: Att ha rätt hjälpmedel för att kunna hantera plattorna på rätt sätt och undvika olyckor.

Nina Christensen, reporter
Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Björns storslagna millimeterjobb – då exploderade jätteplattan

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig