info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Bisarrt byggmål når HD

Trots att bygget saknade arbetsmiljöplan friades byggherren av tingsrätten och hovrätten. Anledningen var en lucka i lagen. Nu ska ärendet avgöras i Högsta domstolen.

2008 besökte Arbetsmiljöverket ett takbygge i Skåne. Byggnadsarbetarna på taket saknade fallskydd och när arbetsmiljöinspektören tittade närmare på bygget märkte han att byggherren saknade arbetsmiljöplan. Arbetsmiljöverket krävde av byggherren att göra en arbetsmiljöplan, vilket han inte gjorde och fallet gick till rätten.

Lucka i lagen

Eftersom det är obligatoriskt att ha en arbetsmiljöplan borde fallet ha varit solklart för tingsrätten. Men en lucka i lagen räddade byggherren.
Föreskriften om arbetsmiljöplan kommer inte från Arbetsmiljöverket, utan dess föregångare, Arbetarskyddsstyrelsen. 2001 ändrades arbetsmiljölagen. Den nya lagen säger att bara brott mot föreskrifter från Arbetsmiljöverket kan straffas.

Friades i domstol

Men, menade tingsrätten, eftersom det var Arbetarskyddsstyrelsen och inte Arbetsmiljöverket som utfärdat kravet på arbetsmiljöplan kan den som saknar en sådan inte straffas.
Detta har inte varit något problem sen den nya lagen började gälla. Domstolar har sett till brottet och inte vem som utfärdat föreskriften. Men denna gång dömde tingsrätten till byggherrens fördel. Samma sak gjorde även hovrätten. Nu har riksåklagaren överklagat saken till Högsta domstolen som beslutat att pröva ärendet.

Peter Leander
Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Bisarrt byggmål når HD

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig