info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Billigare a-kassa för fackmedlem

Från årsskiftet blir det antagligen nio kronor billigare i månaden att vara med i a-kassan om man även är med i Byggnads. Men först måste a-kassornas tillsynsmyndighet godkänna skillnaden.

Enligt Byggnads a-kassas föreståndare Alf Mellström är bakgrunden att det är billigare för a-kassan att administrera medlemskapet för dem som också är med i Byggnads, jämfört med dem som bara är med i a-kassan.
-När vi tittar på de faktiska kostnaderna ser vi att det är en prisskillnad, säger han och förklarar att det beror på samordning med facket.
Så det spelar inte in att det blir en fördel att vara med i Byggnads också?
-Jag är inte ledsen över det, men det är en seriös matematisk beräkning som ligger bakom beslutet, säger Alf Mellström.

IF Metall mötte motstånd

Beslutet om att ha lägre avgift för dem som är med även i Byggnads är redan taget av a-kassans styrelse, men det måste godkännas av IAF (Inspektionen för arbetslöshetsförsäkringen) innan det kan förverkligas.
IAF motsatte sig när IF Metall ville införa skilda medlemsavgifter på motsvarande sätt, myndigheten menade att det avvek från principen om medlemmars likställighet. I det fallet gav dock kammarrätten a-kassan rätt i en dom från förra året. Alf Mellström hoppas att domen innebär att Byggnads a-kassa nu kan få samma typ av ändring godkänd utan problem.

85 procent med i facket

Ungefär 85 procent av Byggnads a-kassas medlemmar är även med i Byggnads, dessa får alltså avgiften sänkt med nio kronor i månaden från årsskiftet om styrelsens vilja godkänns.
I dag är medlemsavgiften i a-kassan 130 kronor i månaden.

Jenny Berggren
Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Billigare a-kassa för fackmedlem

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig