info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Byggnadsarbetareförbundet

Bidragsanställd fick för låg lön – Byggnads kräver 240 000

En bidragsanställd plåt- och ventilationsarbetare fick för lite betalt i ett halvår. Nu stämmer Byggnads bolaget i AD.

Mannen fick för låg timlön i förhållande till Byggavtalet. Foto: Mostphotos

Mannen var anställd på ett företag i Stockholm för att arbeta med plåt- och ventilationsarbete samt byggstädning. Nu stämmer Byggnads företaget, som främst utför plåtarbeten som underentreprenör åt andra bolag. Företaget hade fått statliga bidrag för att anställa mannen.

Mannen arbetade där i ett drygt halvår under 2018 och fick för lite betalt varje månad. Timlönen var för låg i förhållande till Byggavtalet och han fick inte betalt för alla arbetade timmar. I augusti fick han ingen lön alls.

Läs också Blev snuvad på lön – får rätt i domstol

Kravet från Byggnads är 65 000 kronor i utebliven lön och ersättningar, 75 000 kronor i skadestånd för brott mot kvittningslagen respektive kollektivavtalet samt ytterligare 100 000 kronor i skadestånd till förbundet för kollektivavtalsbrott.

Som försvar för den felaktiga lönen och ersättningarna menar bolaget att mannen ska ha förorsakat skada ”genom att arbeta felaktigt”, enligt stämningsansökan till Arbetsdomstolen. Men varken kollektivavtalet eller medlemmen har medgivit kvittning och det finns inga förutsättningar för så kallad tvångskvittning.

arrow_forward Senaste nytt
Annons
Bluebeam 250×600 V42-43 PC