info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

BI: ”Vi påstår inte att arvode drogs”

Falska uppgifter låg bakom Europadomstolens dom om Byggnads granskningsarvoden. Den uppgiften finns i flera medier. Men på Sveriges Byggindustrier, BI, tillbakavisar man påståendet.

– Vi har inte hävdat att de fem anställda på LK Mässinteriör betalade granskningsarvode. Det säger Gustav Herrlin, på BIs medarbetarenhet.
Han är förvånad över att det i flera medier påstås att Europadomstolens dom i februari om granskningsarvoden bygger på falska uppgifter om att arvodet skulle ha dragits från lönen för fem oorganiserade anställda på LK Mässinteriör.
– Vi har kollat med de jurister som drev målet åt oss och de säger att inte heller de har hävdat att arvoden drogs, säger Gustav Herrlin.
Europadomstolens dom i målet inleds med det felaktiga konstaterandet att avdrag på 1,5 procent gjordes från de fem målsägarnas lön. Den felaktiga sakuppgiften kan ha påverkat domen. Gustav Herrlin kan inte förklara varför domstolen konstaterar att arvode dragits.
– Upprinnelsen till tvisten var att Byggnads begärde förhandling med LK Mässinteriör eftersom företaget inte redovisade granskningsarvode, säger han.
I Byggnadsarbetaren berättade en av målsägarna, Tommie Evaldsson, i samband med arbetsdomstolens behandling av tvisten i december 2000, att han aldrig betalat något arvode. Han berättade då också att hela frågan tagits upp på arbetsgivarens initiativ.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: BI: ”Vi påstår inte att arvode drogs”

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig