info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

BI kontrar på Byggnads strejk

Sveriges Byggindustrier (BI) trappar nu upp byggkonflikten genom att lägga två varsel.

Arbetsgivarna ökar nu temperaturen i byggkonflikten.
– Medlarna har gett oss två olika bud och ändå väljer Byggnads att ta till strejkvapnet. Det drabbar våra små och medelstora företag allra mest och därför ser vi idag ingen annan lösning än att skydda våra företag, säger Ola Månsson, vd på BI.
Arbetsgivarna varslar om två olika lockouter. Det handlar om en spegellockout som berör exakt samma arbetsplatser och samma antal byggnadsarbetare som i Byggnads strejkvarsel. Arbetsgivarna lägger även en så kallad konsekvenslockout. Den omfattar samtliga medlemmar i Byggnads som är anställda på företag som är medlemmar i BI och placerade på arbetsplatser som berörs av Byggnads strejkvarsel. De måste också jobba på byggavtalet.
– Totalt omfattas mellan 9 700 och 12 000, säger Mats Åkerlind, förhandlingschef på BI.

Lockout från 22 april

Spegellockouten påbörjas den 22 april klockan 06:00 och utökas den 26 april när Byggnads tredje varsel träder i kraft. Konsekvenslockouten träder även den i kraft den 22 april och utökas sedan den 26 april.
Byggnads tre varsel omfattar totalt 2 600 byggnadsarbetare på 60 arbetsplatser. Det första varslet blev verklighet idag då 1 650 byggnadsarbetare gick ut i strejk. Det andra varslet träder i kraft den 19 april och det tredje den 26 april.
Sveriges Byggindustrier beräknar att 9 700 byggnadsarbetare berörs av konflikten då de finns indirekta effekter som påverkar fler än de som är varslade på arbetsplatserna. Enligt arbetsgivarna kostar strejken 100-200 miljoner kronor per dag.

Facket ska analysera varslet

Byggnads ordförande Johan Lindholm är inte överraskad över att arbetsgivarna nu varslar.
– De har använd sig av ett verktyg som vi har enligt den svenska modellen genom att de har lockoutat de är 9 700 byggnadsarbetarna, säger Johan Lindholm och fortsätter:
– Jag kan konstatera att det var arbetsgivarna som pratade om storstrejk och nu får de den storstrejk de vill ha.
Byggnads ledningen har inte tagit ställning till hur eller om de ska svara på arbetsgivarnas stridsåtgärder.
– Vi måste titta och analysera det här varslet. Det är för tidigt att säga om vi ska använda ytterligare verktyg, säger Johan Lindholm.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: BI kontrar på Byggnads strejk

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig