info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

BI: Arbetsfreden hotad

Maskningsaktionen i Östergötland är över. Men relationen mellan BI och Byggnads har fått sig en törn. I ett pressmeddelande riktar BI:s förhandlingschef Mats Åkerlind frän kritik mot facket.

Bodsittningen varade bara en dag. Under måndagskvällen satt Sveriges Byggindustrier, Byggnads Öst och de berörda företagen i ett krismöte. I morse var ombudsmän från Byggnads Öst ute på de berörda arbetsplatserna och informerade byggjobbarna om konsekvenserna med otillåtna stridsåtgärder.
– Jag var på en arbetsplats i Norrköping och där var alla ute och jobbade, säger regionordförande Magnus Cato.
Men protesten fick Mats Åkerlind, förhandlingschef på Sveriges Byggindustrier, att ta tiill storsläggan. I ett pressmeddelande som skickades ut på måndagskvällen anklagar han facket för att kräva för höga löner.

Ilska hos båda parter

”Konflikten handlar om att fackförbundet Byggnads rest krav i de lokala förhandlingarna prestationslöneförhandlingarna som motsvarar nära tio procentiga lönepåslag”, skriver han.
– Jag blev riktigt frustrerad när jag fick läsa det här. Vi har jobbat för att man ska ha föregående års genomsnittförtjänst plus 4,45 kronor per timme. Det är bara om man är okunnig som man kan få det till en tioprocentig löneökning, säger Magnus Cato.
Enligt BI har det varit 13 varsel i byggsektorn sedan i vintras och byggen för hundratals miljoner har stått stilla.
”Återigen tvingas vi konstatera att arbetsfreden i byggsektorn inte ens är värt pappret som det är skrivet på”, skriver Mats Åkerlind.

Björn Wendelborn Barr
Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: BI: Arbetsfreden hotad

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig