info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Festool 980×240 v3

Betongaren Alexander: "Skönt med ett ackord som fungerar"

På bygget av en förskola i Norrköping växer en betongstomme fram. Företaget KA Project har jobbet och en av de anställda är Alexander Westberg. Som betongarbetare är han på plats för att naja och gjuta. Eller som på bilden – slipa till plattan.

Hur har det funkat på bygget?
– Det har gått skapligt, men vi har haft mycket problem med handlingar. Vi har haft ritningar men det har varit en del fel. Men nu är bottenplattan färdig till två tredjedelar och det återstår nog att gjuta ytterligare 300 till 400 kvadrat.

Vad använder ni för lönesystem?
– Vi kör på ackord.

Vilken modell då?
– Det är ett blandackord och uttagsnivån är 198 kronor. Vi har inte haft någon avstämning ännu, det blir det i juni.

Hur mycket hoppas du på?
– Jag är väldigt ny på den här firman så jag vet inte riktigt. Men det känns ganska bra så det borde landa på mellan 225 och 229 kronor.

Alexander Westberg är förvisso nyanställd på KA Project i Norrköping men han har jobbat som betongarbetare sedan 2006. Då, när han var ny i byggsvängen, blev han en del av en lönestrid som rasade i Östergötland mellan facket och flera stora byggbolag. Bland annat var han på en arbetsplats som var indragen i konflikten – sjukhusbygget i Linköping.

– Jag var uthyrd till NCC då och vi gick på Östgötamodellen där mycket av mätningen utgick från olika ekonomiska faktorer. Det var tråkigt att det blev så.

Hur går det på nya firman med lönesystemet?
– Det fungerar kanonbra! Det är inga konstigheter och vi kör efter 99-listan. Det är skönt med ett ackord som fungerar.

Och till slut – hur blir det med semester i år?
– Jag kommer vara ledig i fyra veckor. Det blir en semester i Sverige i år, jag tänker inte ge mig iväg utomlands med tanke på omständigheterna. Och det verkar som alla här på bygget resonerar likadant och respekterar läget.

Annons
EHRAB 250×600 v3 version B
EHRAB 250×600 v3 version A
EHRAB 250×600 v3 version C

Du läser: Betongaren Alexander: "Skönt med ett ackord som fungerar"