info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Besvikelse över byggprojektet Snövit

Statoil gjorde felaktiga beräkningar. Företaget behöver långt färre svenska byggnadsarbetare till gasprojektet i Hammerfest än vad som utlovats. Och flygpendlingen som Statoil lovade byggnadsarbetarna – den blir inte av.

– Det är en stor besvikelse. Vi hade hoppats på sysselsättning för många av våra arbetslösa medlemmar i Norrland, säger Byggnads vice ordförande Thomas Gustavsson, som nyligen besökte Hammerfest där han fick det dystra beskedet.
– Det här är dåligt hanterat av Statoil. De gav oss fel information från början. Medlemmarna har blivit lurade, säger Thomas Gustavsson.

Även finska Byggnads var med på Statoils informationsmöte som nyligen hölls i Hammerfest. Finska Byggnads blev också bestörta över att arbetskraftsbehovet tonades ner och att flygpendling inte längre var aktuell, berättar Thomas Gustavsson.
Statoil bedrev en informationskampanj och besökte flera städer i Sverige innan byggprojektet drogs igång. Enligt företaget behövdes över 2000 byggnadsarbetare och anläggare i byggprojektet, som ska pågå till 2006.

Nu visar det sig att det endast behövs 1200, som mest, och löftet om flygpendling har tagits tillbaka. Flygresorna var en viktig bidragande faktor till att tusentals arbetslösa norrlänningar skickade in sina ansökningshandlingar. En del av de 1200 byggnadsarbetarna som behövs i projektet redan har rekryterats, inom Norge. Ett norskt byggföretag arbetar för fullt med anläggningsarbetena och Skanska Selmer med egna anställda bygger en tunnel ut till ön utanför Hammerfest där gasanläggningen ska ligga.

– De har fått fler sökanden hemifrån Norge än beräknat, säger Jaako Ekorre, projektledare på Länsarbetsnämnden i Norrbotten. Han har tät kontakt med arbetsförmedlingen i Hammerfest.
NCC rekryterar just nu folk inför nästa etapp då bland annat byggnader och betongskal till gastankarna ska börja byggas. Men det är oklart hur många som kommer att rekryteras internt inom företaget och hur många som ska tas in utifrån.

– Enligt den norska arbetsförmedlingen i Hammerfest behövs det totalt 500-600 nya byggnadsarbetare under mars och april nästa år. Enligt norska arbetsförmedlingen kan några hundra svenskar få jobb, säger Jaakko Ekorre.
Arbetsförmedlingen i Hammerfest prioriterar dock jobbansökningar från närområdet och i andra hand kommer svenskar och finländare att kontaktas. Den 1 november ska det vara klart vilka som fått jobben.

– Få byggnadsarbetare är intresserade sedan löftet om flygpendling togs tillbaka. Hammerfest ligger 70 mil norr om Kiruna och få vill köra bil så långa sträckor på norska vintervägar, säger Gottfrid Augustsson från Byggnads i Kiruna.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Besvikelse över byggprojektet Snövit

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig