info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Besvär från Rhoca Gil kan bearbetas

Skanska ska erbjuda kompetent krishantering. Då kan tunnelarbetarnas kvarstående besvär åtgärdas, anser Tatjana Sivik, docent i psykosomatisk medicin.

17 friskförklarade tunnelarbetare från Hallandsåsen har kvarstående besvär. De uppgifterna publicerades i senaste numret av tidningen Byggnadsarbetaren.
Skillnaden mellan läkarnas resultat och tunnelarbetarnas besvär förklaras bland annat av brister i undersökningsmetoder.

Med dagens metoder kan inte kroppens totala reaktion på en händelse som exponeringen för akrylamid i Hallandsåsen mätas. Däremot vet man säkert att inget kan ske i kroppen utan att hela kroppen påverkas.
– Den totala påverkan på organismerna av en händelse är viktigare än vi hittills vetat om, säger Tatjana Sivik som är docent vid Göteborgs Universitet.

En andra förklaring till skillnaden, mellan läkarnas utredningsresultat och tunnelarbetarnas upplevda besvär, är att giftexponeringen i sig satt igång en rad reaktioner hos de drabbade.
– Det som hände innebar en allvarlig rubbning av tilliten, både fysiskt och psykiskt. Det påverkar, tillsammans med efterspel i form av lönediskussioner, uppsägningar och annat, de långsiktiga effekterna.
Nu måste Skanska samla de personer som arbetade i åsen, i mindre grupper, anser Tatjana Sivik. Det behövs flera, regelbundna träffar under ledning av personer med kompetens att bearbeta fysiska och psykiska kränkningar.
– En hel del av de besvär som tunnelarbetarna uppger skulle kunna ge med sig i en sådan process, säger Tatjana Sivik.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Besvär från Rhoca Gil kan bearbetas

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig