info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Besvär förvånar primertillverkare

Höganäs Byggkeramik har ingen förklaring till varför plattsättare mår dåligt av företagets produkt FB 7.

– Vi har inte hittat något som kan orsaka de här symtomen. Produkten är inte hälsoskadlig, säger miljöchef Fredrik Rassner.
Per Forslund plattsättare från Västerås har berättat att han och flera andra plattsättare farit illa när de arbetat med primern. De har fått huvudvärk, blivit illamående och känt yrsel. Samma signaler har kommit från plattsättare på andra håll i landet. Per har velat ha svar på vad produkten innehåller utöver det som står i varuinformationsbladet.

Enligt varuinformationen består produkten till cirka 50 procent av en syntetgummidispersion, av mineraliskt fyllmedel och det hälsoskadliga och irriterande konserveringsmedlet Metatin.
Fredrik Rassner säger att syntetgummidispersionen består av en ”karoxilerad styrénbutagen copolymer”. Det innebär bland annat att det hälsofarliga styrén är en av byggstenarna i produkten, men enligt Rassner ska den vara i bunden form.
Produkten är uppblandad med vatten och för att den inte ska mögla finns det konserveringsmedel i.
På frågan om klagomål och plattsättarnas oro för produkten säger Rassner att klagomålen till företaget varit få. Produkten är inte klassad som hälsoskadlig. Det är företaget själv som klassar sin produkt. Hans förklaring till varför man inte rekommenderar andningsskydd på varuinformationsbladet är att inget i innehållet gör det befogat.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Besvär förvånar primertillverkare

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig