info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Besked i kväll: Strejk bryter ut

Det blir strejk i morgon. Det bekräftades sedan Byggnads fortsatt säga nej till medlarna. Byggnads utökade dessutom sina varsel till att gälla ytterligare 1 500 anställda.

Medlarna lyckades inte blidka Byggnads. I morgon klockan 05.00 strejkar nästan 900 byggnadsarbetare anställda på Peab. Byggnads valde nu på tisdagkvällen dessutom att utöka sitt strejkvarsel till att gälla ytterligare 1 500 personer. Om det varslet sätts i verket kommer även byggnadsarbetare anställda på NCC, JM och Skanska att dras in i konflikten från den 27 april.

Enligt Byggnads ordförande Hans Tilly var det flera saker som gjorde att man nu valde strejk. Löneökningsbudet var för dåligt liksom arbetstidsförkortningsbudet. Men viktigast var kanske att Byggnads tyckte sig inte kunna ställa upp på medlarnas förslag kring förhandlingsordningen på anläggningsavtalet och hur företagen i framtiden ska redovisa underlag för lönegranskning.

– När det gäller förhandlingsordningen vill ju vi utbilda de personer som vi sedan ska delegera förhandlingsrätten till, men den frågan kom aldrig riktig med. När det gäller granskningsunderlagen så var skrivningarna från medlarna motsägelsefulla och det menar vi skulle leda till fler konflikter snarare än till en lösning, säger Hans Tilly.
Byggnads kräver att företagen fortfarande ska lämna ut underlag för lönegranskning, även om granskningsarvodena försvinner.

Byggnadsarbetaren har sökt byggarbetsgivarnas, BI:s, VD Bo Antoni för en kommentar utan att lyckas. På BI:s hemsida säger Bo Antoni att ”Sverige nu får en onödig maktstrejk som bara skapar kaos på byggarbetsmarknaden.”

Johan Sjöholm
Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Besked i kväll: Strejk bryter ut

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig