info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Bemanningsbolag höll inne lönen – grävmaskinist fick rätt i tingsrätten

Arbetsgivaren betalade varken lön eller full semesterersättning. Bemanningsbolaget ska nu betala 65 000 kronor till grävmaskinisten, enligt en dom i Södertörns tingsrätt.

Arbetsgivaren betalade inte lön och full semesterersättning. Nu får grävmaskinisten rätt i Södertörns tingsrätt. Foto: Mostphotos

Grävmaskinisten är medlem i Byggnads och var anställd i bemanningsföretaget mellan den 8 april 2019 och 17 januari 2021.

Han har stått till förfogande för arbete, men arbetsgivaren har inte betalat ut lön och han har inte heller fått full semesterersättning. Arbetsgivaren har genomfört en kvittning, det vill säga hållit inne med lönen.

– Arbetsgivaren påstår att den anställde på eget initiativ har anmält sig till en utbildning utan godkännande från företaget. Han har också kört en firmabil i tjänsten som han har använt privat, säger Martin Blomberg, ombudsman på Byggnads och som varit ombud för medlemmen.

Men kvittningen var otillåten, enligt Byggnads.

– Företaget hävdar att medlemmen har medgivit kvittningen, men vi hävdar att det inte funnits ett sådant medgivande. Och i så fall skulle bolaget ha följt förhandlingsordningen och kallat till en tvisteförhandling, förklarar Martin Blomberg.

Vid en lokal förhandling blev det först en förlikning. Men, enligt Byggnads, fullföljde bolaget inte förlikningen och ansåg att det inte var en korrekt överenskommelse.

Grävmaskinisten stämde då bemanningsbolaget i Södertörns tingsrätt och begärde att tingsrätten skulle betala honom 161 114 kronor

En förlikning har nu gjorts mellan parterna i Södertörns tingsrätt. Arbetsgivaren döms att betala ett belopp på 65 000 kronor till grävmaskinisten.

– Det är en konsekvens av en förlikning och ingen av parterna får som de vill. Medlemmen känner sig ändå nöjd med domen och vill nu gå vidare, säger Martin Blomberg.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Bemanningsbolag höll inne lönen – grävmaskinist fick rätt i tingsrätten

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig