info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Bemanning het fråga: Vill förbjuda bemanning på bygget

Förbjuda eller inte förbjuda, det är frågan. Bemanningsföretagen är en het potatis. Flera motioner till Byggnads kongress vill förbjuda bemanningsbolag på arbetsmarknaden.

Bemanningsbranschens expansion har lett till A- och B-lag på arbetsplatserna. Inhyrd personal försvagar den fackliga organiseringen och enigheten bland byggnadsarbetare. Det menar Byggnads region Skåne, som i en motion till kongressen föreslår att förbundet verkar för att förbjuda bemanningsbolag på arbetsmarknaden.

Det är en av flera motioner till årets kongress som berör frågan om bemanningsföretag. Även region väst föreslår att Byggnads driver på politikerna för att få ett förbud. Stockholm-Gotland går inte lika hårt fram: företagen fyller en funktion men möjligheterna missbrukas, menar regionen som istället vill skärpa reglerna så att bemanningsanställda inte ska kunna ersätta uppsagd personal.

Region Gävledala vill se en utredning som belyser problematiken med underentreprenörer, bemanningsbolag och inlånad arbetskraft och önskar att förbundet tar fram en strategi för att motverka fenomenet, för att på sikt ”öka organisationsgraden och medarbetarinflytande på arbetsplatserna”.

Byggnads beslutade vid senaste kongressen 2014 att inte verka för ett förbud av bemanningsbolag. Förbundsstyrelsen håller fast vid den linjen och menar att det är bättre att arbeta med regleringar än att gå lagvägen för att komma åt vad man ser som oönskade effekter av arbetskraftsuthyrning. Förbundsstyrelsen föreslår dock kongressen att bifalla motionerna från Stockholm-Gotland och Gävledala.

Byggnads kongress äger rum i Göteborg 31 maj-3 juni.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Bemanning het fråga: Vill förbjuda bemanning på bygget

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig