info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Byggnadsarbetaren v20

"Balanserade på takstolar" – ska betala 42 800

Ett bolag i Sundsvall slarvade med säkerheten vid ett takarbete. Förvaltningsrätten har nu beslutat om en sanktionsavgift.

Byggnadsarbetaren balanserade på takstolar på hög höjd. Nu ska företaget betala en sanktionsavgift. OBS! Arkivbild. Foto: Mostphoto

Det är förvaltningsrätten i Härnösand som valt att gå på Arbetsmiljöverkets linje efter att myndigheten ansökt om en sanktionsavgift mot företaget Citybostäder i Sundsvall.

Domen har sin bakgrund i en inspektion den 27 september 2017 på en byggarbetsplats på Östra Långgatan i Sundsvall. En inspektör upptäckte då ett farligt arbete på hög höjd. I ett första läge sattes ett omedelbart förbud mot fortsatt arbete. Orsaken var att en byggnadsarbetare jobbade utan personlig fallskyddsutrustning där det fanns risk för fall på mer än två meter. Arbetsmiljöinspektören såg hur arbetaren ”balanserade på takstolar”. Byggnadsarbetaren kallades ner från taket och det konstaterades att arbetaren inte använt något sele.

Läs också Konkursexplosion i flera branscher – så drabbas bygg

Enligt domen kom en representant för Citybostäder i Sundsvall till platsen och det framfördes i det läget inga invändningar mot att personlig fallskyddsutrustning inte använts. Men senare har Citybostäder ändrat uppfattning och menar i domen från förvaltningsrätten att ”Arbetsmiljöverkets inspektör inte var uppe på övre planet och kan därför inte veta om personen ifråga hade sele eller inte”.

Men förvaltningsrätten anser att det som Citybostäder anfört till sitt försvar och annat som förekommit i målet inte ger rätten någon anledning att göra någon annan bedömning än den som Arbetsmiljöverket redovisat i sitt avgiftsföreläggande.

Därför har förvaltningsrätten i Härnösand beslutat att det finns grund för att ta ut en sanktionsavgift på 42 800 kronor av Citybostäder i Sundsvall.

Gå med i Facebookgruppen Arbetsmiljö på bygget och få de senaste nyheterna i ditt flöde.

Annons
Bluebeam May PC

Du läser: "Balanserade på takstolar" – ska betala 42 800