info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Festool 980×240 v3

Badrumskatastrofer – så blir de till: "Får ta smällen"

Släpp in en amatör på din toalett och det kan sluta så här. Vi har samlat några skräckexempel av badrumsrenoveringar och pratat med experten om varför det så ofta blir fel.

Thomas Lundgren, vd för Säker vatten, vet varför det ofta blir fel vid badrumsrenoveringar. Foto: Mostphotos/Byggmissar – klantigast i Byggsverige

I Facebookgruppen Byggmissar – klantigast i Byggsverige svämmar det över av exempel på knasiga och ibland helt livsfarliga badrumsrenoveringar. Som ni kan se lite längre ner handlar det om farlig el, usla tätskikt och dålig plattsättning.

En person som vet varför det ofta blir problem när amatörer går loss i badrummet är Thomas Lundgren. Han är vd för Säker vatten, företaget som tar fram branschreglerna och auktoriserar VVS-bolag.

– Att bygga våtrum är bland det svåraste man kan göra. I vanliga fall är många yrkesgrupper inblandade och allt ska synka för att det ska bli ett bra slutresultat, säger Thomas Lundgren.

Han berättar att det på senare tid har dykt upp många olika produkter som gör det ännu viktigare att man utför arbetet på rätt sätt.

– Det handlar om allt ifrån golvbrunnar, tätskiktslösningar till manschetter och wc-stolar. Oftast behöver de ha anslutningar till tätskikt. En person kanske monterar en wc-stol och en annan tätskikt och måste synka sinsemellan. Så man behöver vara utbildad för att utföra sådant här arbete korrekt.

Vilka konsekvenser kan det bli när man skruvar och meckar själv i badrummet?

– Det kan ge vattenskador, vilket kan ge mögel, röta och sjuka hus. Man kan själv också bli sjuk. Och om man får en skada och inte har utfört jobbet enligt branschreglerna, kan man få ta hela smällen själv eftersom försäkringen inte gäller.

Här följer några exempel på när det gått riktigt illa i badrummet.

Strömdragning från taklampa till fläkt – med rätt mycket fogmassa runt.

Två år efter att badrummet renoverades förra gången såg det ut så här.

”Vem behöver en plattsättare? Om du börjar i ena hörnet, så börjar jag här.”

Tätskiktskommentar överflödig.

 Hålet som gjordes en måndag.

En liten specialare med sladden i väggen.

I ett bjälklag i ett rivet badrum har ventilationen en hel del i övrigt att önska.


Du läser: Badrumskatastrofer – så blir de till: "Får ta smällen"