info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Avtalsstriden om lönerna trappas upp

Byggnads begär förhandlingar med Sveriges Byggindustrier om kollektivavtalsbrott i den upptrappade lönekonflikten med NCC i Västsverige.

-Det är mycket anmärkningsvärt att NCC medvetet bryter mot gällande kollektivavtal och att de får stöd från Sveriges Byggindustrier, säger Byggnads avtalssekreterare Torbjörn Hagelin.
Bakgrunden till konflikten är en strid om vilken löneform som ska användas. NCC vill tillämpa fasta löner, vilket Byggnads anser inte ha stöd i kollektivavtalet på den här typen arbetsplatser. Facket hävdar att prestationslön är det som ska tillämpas, enligt avtal.
Stridigheterna har lett till konflikter på 14 arbetsplatser, som berör 150 byggnadsarbetare.
Byggnadsarbetarna har under lång tid gått på stupstockslön, som är lönen då arbetsgivare och fack inte kommer överens om löneform.

Höjde lönen- brott mot avtalet

Men den 21 maj gick NCC ut med att man skulle betala en högre lön, vilket innebar ett brott mot kollektivavtalet. Lönen höjdes från stupstockslönens 165-169 kronor i timmen, som NCC satt, till en utbetalningsnivå på 198:19 kronor i timmen.
NCC sa att man visste att det var ett brott mot kollektivavtalet, men att man gjorde det av arbetsmiljöskäl, för att medarbetare mådde dåligt.
Byggnads däremot anser att NCC´s agerande är ett sätt att försöka splittra sammanhållningen mellan facket och byggnadsarbetarna.
– Det är företaget själva som försatt sig och medarbetarna i den här situationen genom att inte respektera vårt avtal, säger Torbjörn Hagelin.
Förhandlingarna om kollektivavtalsbrott begärs nu först på lokal nivå. Byggnads anser att företaget vidtagit otillåtna stridsåtgärder och gjort sig skyldigt till föreningsrättskränkning. Facket kommer att begära skadestånd, men det är oklart hur stor summan blir.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Avtalsstriden om lönerna trappas upp

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig