info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Avtalslöst på olycksplatsen

Byggnads kritiserar att det saknades kollektivavtal på den del av bygget av kraftvärmeverket där dagens dödsolycka hände. Beställaren Fortum anser inte att avsaknad av kollektivavtal påverkat säkerheten.

Två personer miste livet och en person skadades allvarligt vid tisdagens olycka i Stockholm. Byggandet av kraftvärmeverket i Hjorthagen är uppdelat i två stora entreprenader. En som drivs av JM och en som drivs av ett stort österrikiskt bolag, Andritz.
Under båda dessa bolag finns flera underentreprenörer.
Medan det finns kollektivavtal på JM-sidan, saknas det inom den del som Andritz ansvarar för.
Detta kritiseras bland annat av Christian Bengtzelius, ordförande för Byggnads Stockholm-Gotland.
-Vi tycker det är självklart att det ska finnas kollektivavtal. Vi har krävt det av Andritz och vi tycker att beställaren Fortum skulle krävt kollektivavtal vid upphandlingen, säger han.

Reglerar villkoren

Ett kollektivavtal reglerar villkoren på arbetsplatsen och ger den fackliga organisationen insyn och möjlighet till kontroll.
-Kollektivavtal innehåller så många stora och viktiga bitar. Det reglerar bland annat skyddsombudsverksamheten och försäkringar för de anställda, säger Christian Bengtzelius.
Fortum tillbakavisar Byggnads kritik.
-Vår grundläggande uppfattning är att frågan om kollektivavtal, inte är en fråga om säkerhet eller inte. När det gäller säkerhetsfrågan så har vi en nollvision som vi länge jobbat väldigt ambitiöst med och basen för det är arbetsmiljölagstiftningen. Den gäller oberoende av avtal, säger Per-Oscar Hedman, presschef för beställaren Fortum Sverige.
På bygget ansvarar JM för uppförandet av byggnaden, medan Andritz står för monteringen av pannan.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Avtalslöst på olycksplatsen

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig