info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Avtalskrav för vvs och plåt

Byggnads och VVS Företagen har utbytt avtalskrav gällande vvs- och kylavtalen. Byggnads krav motsvarar i stort tidigare krav på andra yrkesområden. Arbetsgivarna vill ha mer individuell lön.

Byggnads krav bygger i huvudsak på LOs samordnade krav. Det innebär bland annat att man begär en löneökning på 2,8 procent för dem som tjänar 25 000 kronor i månaden eller mer. Den som tjänar mindre än så ska få minst 700 kronor mer i månaden.
I de gemensamma LO-kraven ingår bland annat också en extra ersättning till föräldralediga.

Vill slå samman avtalen

Dessutom begär Byggnads, liksom på övriga avtalsområden, ett arbetsmiljöavtal. Man vill också ha regleringar för att komma till rätta med problem som anses uppstå då huvudentreprenörer mister kontrollen över kedjorna av underentreprenörer.
Just gällande vvs- och kylavtalen uttrycker Byggnads en ambition att slå samman de båda avtalen. Diskussioner om en sammanslagning har förts även tidigare.

Olika syn på individuell lön

Byggnads skriver i avtalskraven för kylavtalet att lönesättningen ska fastställas enbart utifrån objektiva faktorer. I pressmeddelandet skriver förbundet att individuell lön ska ”utmönstras ur avtalet”. Här är dock en tydlig skiljelinje gentemot arbetsgivarna. VVS Företagen skriver i ett pressmeddelande att man vill se mer lokalt fördelningsbara lönepotter och en individuell lönesättning.
– Det är fel att lönen sätts av de centrala parterna i Stockholm. Lönen måste sättas så nära medarbetaren som möjligt. Då skapar vi välmående företag med medarbetare som känner att de genom egna insatser kan påverka sin lön, säger VVS Företagens tillförordnade vd Johan Mossling.
Vidare skriver VVS Företagen att de vill se en ökad flexibilitet i synen på arbetstidens förläggning. Även här vill man ha ökat utrymme för lokala och individuella överenskommelser.

Jenny Berggren
Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Avtalskrav för vvs och plåt

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig