info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Avtal klart för maskinförare – tidigare häng på ackordet

Ackordshäng efter 350 timmar, gravidlön och fritt fram för arbetsgivare och anställda att göra upp om nattarbete.

Ett nytt avtal för landets maskinförare är nu klart. Värdet är 5,4 procent fram till den sista maj 2023. Foto: Mostphoto

I dag vid lunch blev ett nytt avtal klart i byggbranschen. Det gäller entreprenadmaskinavtalet mellan Byggnads och Maskinentreprenörerna. Det innebär att Byggnads nu är färdiga med avtalsrörelsen då samtliga fem avtalsområden är klara.

– Nu går vi i mål med det sista av våra egna avtal och kan summera en historiskt bra avtalsrörelse. Det nya entreprenadmaskinavtalet innehåller flera positiva förändringar för våra medlemmar. Inte minst mer pengar i plånboken för kranförare som kör mot ackordslag och tydligare regler mot falska egenföretagare, säger Johan Lindholm, förbundsordförande Byggnads.

Värdet på det nya maskinavtalet är 5,4 procent under avtalsperioden. Avtalslängden sträcker sig från 10 december 2020 till 31 maj 2023. Det sista året är uppsägningsbart.

Entreprenadmaskinavtalet, som gäller för omkring 4 000 anställda, innehåller flera av de punkter som presenterats på de tidigare avtalsområdena. Bland annat att regionala skyddsombud ska få tillträde till alla arbetsplatser med kollektivavtal och att det ska bli enklare och gå snabbare att granska kollektivavtalsbrott inom ramen för huvudentreprenörsansvaret. Det ska även bli tydligare regler om vad som egentligen gäller när företag ska anlita underentreprenörer.

En fråga som varit aktuell under flera avtalsrörelser har varit om maskinförarna, som regel kranförare, ska få lönehäng på ackordslagen. Alltså när det jobbar på en arbetsplats åt ett ackordslag. Redan i förra avtalsrörelsen infördes förbättringar. Nu kommer en till då maskinförare som kör åt ackordslag ska få ta del av ackordet efter 350 timmar. I dag är det 450 timmar som gäller.

En annan avtalsspecifik nyhet är att arbetsgivare och anställd själva kan göra upp om oförutsett nattarbete för max två nätter.

Det ska införas en gravid lön med 10 % av för de som får graviditetspenning från Försäkringskassan, pensionsavsättning redan för 22 års ålder och den extra pensionsavsättningen höjs med ytterligare 0,4% procent.

Det ska införas tydligare regler kring falska egenföretagare. Och det ska bli en klarare definition av vad som är lön och att till exempel traktamente och andra ersättningar inte ingår där.

När det gäller arbetstiden kan den under kommande avtalsperiod läggas ut med ett genomsnitt på 40 timmar i veckan över 4 veckor och upp till 6 veckor efter överenskommelse med Byggnads lokalt.

Som vanligt har parterna enats om en rad arbetsgrupper. Frågor som ska diskuteras mer ingående under avtalsperioden:

  • Digitalisering
  • Jämställdhet, integration och mångfald
  • Arbete mot trakasserier från tredje person
  • Skatteeffekter vid felaktigt utbetald lön
  • Arbetsplats för alla
  • Mobilkranar, särskilda förutsättningar och villkor
  • In- och utlåning till Byggavtalets avtalsområde
  • Spetsutbildning för regionala skyddsombud
Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Avtal klart för maskinförare – tidigare häng på ackordet