info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Avtal klart för industrin

Fack och arbetsgivare inom industrin är överens om ett nytt avtal.

Industrifacken och arbetsgivarna har nu vid lunchtid sagt ja till budet från de opartiska ordförandena (Opo). Budet lämnades över till parterna igår kväll.
Det handlar alltså om ett treårigt avtal där de sista avtalsåret är uppsägningsbart. Avtalet gäller från 1 april i år till den 31 mars 2020.

Sätter nivån för byggavtalen

Nivån på 6,5 procent över tre år är viktig för samtliga löntagare inom LO-sfären som ska få nytt avtal i år då industrin är normerande när det gäller värdet på avtalen. Detta sedan LO-facken tidigare kommit överens om samordning.
Dagens avtal innebär därmed att alla byggnadsarbetare som går på något av Byggnads fem avtalsområden kan räkna med löneökningar på minst 6,5 procent under de närmaste tre åren. Det innebär i snitt 2,16 procent om året. Möjligen kan Byggnads klämma ut någon tiondels procent till med tanke på den starka konjunkturen i byggsektorn.

”Bra med treårsavtal”

På Sveriges Byggindustrier tycker förhandlingschefen Mats Åkerlind att det är positivt att industrin nu tecknat ett avtal.
– Jag tycker det är bra att parterna inom industrin kommit överens. Det ger förutsättningar för resterande arbetsmarknaden att komma överens, säger Mats Åkerlind.
Han är även nöjd med att det blev ett treårsavtal.
– Vi har haft ettåriga avtal en tid och det är väldigt tungt för alla inblandade och skapar oro på arbetsmarknaden.
Hur ser du på värdet av avtalet. Kommer ni att hålla er till det i byggförhandlingarna?
– Det kommer vi absolut att göra. Något annat är inte tänkbart, säger Mats Åkerlind.

”Viktigt med låglönesatsning”

På Byggnads säger avtalssekreterare Torbjörn Hagelin att det viktigaste i industriavtalet är att det ingår en låglönesatsning.
– När det gäller nivån så ligger den i linje med förra årets avtalsrörelse. Det är klart att vi alltid önskar oss mer men jag vill framhålla satsningen som ger låglönegruppen mest. Det tycker jag är en viktig princip.
Avtalets längd är tre år. Torbjörn Hagelin säger att för Byggnads del kan det bli tal om en kortare avtalsperiod.
– Vi har inte bundit oss till de tre åren. Det vi kommit överens om inom LO var ett avtal på ett år. Det finns både fördelar och nackdelar med ett längre avtal, men det troliga är väl att de flesta hamnar där till slut.
Kommer ni göra något för att försöka få mer än märket?
– Vi har inte avslutat våra förhandlingar och vilken nivå det slutligen hamnar på får vi se. Självklart försöker vi få ut så mycket som möjligt.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Avtal klart för industrin

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig