info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Avhopp från center för papperslösa

Företrädare för de papperslösa i Stockholm drar sig ur Fackligt center för papperslösa. De är missnöjda med hur arbetet drivs och tycker inte att de papperslösa får tillräcklig hjälp.

Det var i september förra året som Föreningen Papperslösa Stockholm och flera fackförbund grundade ett center. Målet var att hjälpa papperslösa och asylsökande att hävda sina rättigheter på arbetsmarknaden. Men för Föreningen Papperslösa Stockholm har centret blivit en besvikelse och därför har föreningens fyra representanter i styrelsen hoppat av.
– Vår kritik rör styrelsen för centret och vi tycker inte att verksamheten fungerar. Vi vill se en bättre organisation och administration och ett större engagemang för att ta tillvara de papperslösas rättigheter, säger Yacine Asmani, ordförande för föreningen Papperslösa Stockholm. Han var också tidigare vice ordförande i det fackliga centret för de papperslösa, men hoppade av i våras. Senare har ytterligare tre representanter för föreningen hoppat av samarbetet.

Yacine Asmani
säger att samarbetet i styrelsen inte fungerar och att det saknas en öppenhet för att ta till sig kritik som representanterna för de papperslösa framfört i syfte att åstadkomma förbättringar. Han tycker att centret uträttat för lite för de papperslösa för att hjälpa dem att tillvarata sina rättigheter på arbetsmarknaden.
Yacine Asmani betonar att kritiken rör styrelsen för centret och inte fackförbunden i stort.
Han säger att till exempel Byggnads gjort mycket för de papperslösa men att facken nu måste agera för att få centret att fungera bättre.
-Det som är tråkigt är att det drabbar de papperslösa. Det finns till exempel en stor grupp papperslösa byggnadsarbetare och många av dem behöver hjälp, säger han.

Sten-Erik Johansson från Fastighets är ordförande för det fackliga centret.
Han tycker att kritiken är orättvis och säger att verksamheten kommer att fortgå som planerat trots avhoppen från styrelsen.
-Jag tycker det är ganska hårt att höra det vi kritiseras för. Vi har öppnat ett centrum som haft öppet varje måndag och där vi träffat 100-tals papperslösa som vi hjälpt på olika sätt.
Han tillbakavisar påståendet om konflikter i styrelsen.
– Visst har vi haft diskussioner men det har inte varit några konflikter. Alla delar i verksamheten fungerar inte som vi hoppats, men i stora drag har det fungerat jättebra.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Avhopp från center för papperslösa

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig