info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

"Att krypa under och över rören var värst"

Har du varit med om ett riktigt struligt och rörigt jobb någon gång? Då är du inte ensam. Vi bad en takläggare, en betongarbetare och en rörmokare att berätta om sina mardrömsjobb.

Namn: Ricky Larsson.
Yrke: Takläggare.
Ålder: 27.
Arbetar: IWL Tak.

Berätta om mardrömsjobbet!
– Det var på en båtplastfabrik i Lyse utanför Lysekil. Alla ventilationsrör låg där uppe på taket, så vi var tvungna att krypa under och hoppa över rören för att lägga takpappen. Samtidigt fick vi använda en domkraft för att lyfta upp rören, för att få bort reglarna, ibland fick vi lyfta själva.

Vad var värst?
– Att krypa under och över rören var värst. Det fick vi göra 3–4 gånger på varje matta och det var 60 mattor på hela taket. Det är ovanligt att det är så här och det är första gången det är så extremt. Jag fick ryggvärk efteråt och har lite ont fortfarande.

Vad tänkte du när du kom till arbetsplatsen?
– Min rygg kommer att paja. Det sa min kollega också. Vi var inte så glada, men det var bara att bita ihop.

Hur löste du problemet?
– Det gick lite lättare när vi fick rutin på det. Det flöt på bättre än jag trodde att det skulle göra. Det blev också lättare när vi använde domkraft. Vi var två stycken, men vi borde ha varit fler.

Namn: Rebecka Litsetorp.
Yrke
: Betongarbetare.
Ålder
: 28.
Arbetar:
Skanska.

Berätta om mardrömsjobbet!
– Det var ett ganska stort bygge, vi skulle armera och gjuta väggar och valv på sex trevåningshus i Hjo. Det var jättestökigt. Det var grejor överallt; skräp, material, gjutformar och brädor med spik. Ingen hade städat och rensat.

Vad var värst?
– Jag ville börja med att plocka ordning allt virke som låg överallt, men visste inte var jag skulle börja någonstans. Jag har ju kommit dit för att bocka och klippa armering, men även det var utspritt på flera ställen. Jag visste inte vad som var gjort och vad som skulle göras.

Vad tänkte du när du kom till arbetsplatsen?
– Herregud, så här ser ut. Vad var det för ett bygge och hur kan folk tillåta att det blir så här? Det fanns ingen struktur i det.

Hur löste ni problemet?
– En person togs in för att få ordning på det. Han gjorde ett rejält röj och ställde sakerna på rätt plats. Det tog honom två veckor, så att det blev ordning och att man kunde se var allt material fanns.

Namn: Daniel Nagy.
Yrke:
Rörmokare.
Ålder:
43 år.
Arbetar:
Bravida.

Berätta om mardrömsjobbet!
– Vi byggde 300 lägenheter i Stockholm. När radiatorerna och väggelementen kom på plats såg man att det var åt helvete fel. Utsättaren hade fått fel ritningar och hade gjort fel när våra slangar skulle komma upp till radiatorerna. Slangarna var felfixerade så det blev sneda rördragningar.

Vad var värst?
– Att beslutet fattades att allt skulle bilas upp. Normalt sett brukar slangarna, sista biten, gå rakt upp från golvet till radiatorn. Men i det här fallet hade vi varit tvungna att bocka dem åt sidan och det ville inte beställaren ha.

Vad tänkte du när du kom till arbetsplatsen?
– Det känns aldrig bra att börja med ett backjobb. Man blir stressad.

Vad gjorde ni åt problemet?
– Bravida anlitade en bilfirma som bilade upp varenda slang, som vi hade lagt tidigare, så att vi kunde fixera dem rakt. Det tog tid och bilningen höll på i 2–3 månader. Vi gick bakom killarna som bilade, och la slangarna rätt. Sedan göts allting igen.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: "Att krypa under och över rören var värst"

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig