info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Byggnadsarbetaren 980×240 v43

Äter Glidar´n lunch först i Sverige?

Lunch vid 09? Ha ha, nä du – inte om maskinisten Niklas "Glidar'n" Storbjörk får bestämma. Han öppnar lådan rekordtidigt.
"Folk brukar säga att jag är lite skadad".

Niklas Storbjörk har lagt ner "vanlig" frukost och kör matlådan direkt. Foto: Magnus Liam Karlsson

Klockan har knappt slagit öppning men redan står några hungriga orangebeklädda arbetare och trycker vid kassan. Lunchrestaurang WKB i Marieberg på Kungsholmen i Stockholm bjuder in redan från klockan 09, en ovanligt generös öppningstid även i den ständigt pulserande huvudstaden.

Roffe Fryk, som jobbar på servicesidan för det kommunala bolaget Stockholmshem, är en av de första som tar för sig av buffén.

Läs också Man dog i grävmaskinsolycka – förhör inleds

Morgonlunch är guld i mun. I trettio års tid har Roffe Fryk käkat lunch vid 9-snåret.

– Jag börjar klockan 07 och dricker kaffe, sen blir det lunch mellan 09–10. Så har det varit i trettio år nu, säger Roffe, vars lunchmål allt som oftast är det enda varma under en arbetsdag.

– Det är klart, ibland blir det någon stödburgare. Men på kvällarna äter jag inte så mycket; kräm eller fil, någon macka.

För kontorsråttorna som passerar och tittar in i restaurangen kan morgonsynen av matberg byggda av husmanskost kännas udda. Men hör man sig för här inne, bland byggnadsarbetare, sopåkare och kranförare, är frågan om tidiga luncher lika utstickande. ”Vadå? Det här är inget konstigt”.

– Det är en vana i branschen. Man har rast 09 och då käkar man, säger grävmaskinisten Pontus Lindberg på RB Markservice.

– I början tyckte jag det var lite konstigt, men det har blivit en vanesak, säger kollegan och lastbilschauffören Caroline Larsson på KWSAB.

Nä, att byggvärlden tar lunch tidigare än gemene svensk är förstås inget nytt. Men vem i Sverige käkar lådan allra först? Vi försökte hitta den byggjobbaren via vår Facebooksida och fick många svar.

Jimmy Palmu brukar äta den första lådan lite efter åtta. Sedan blir det mer mat vid elva.

Ställningsbyggaren Jimmy Palmu från Tyresö börjar knega i Gnesta klockan 06:30 och det börjar därför att kurra tidigt.

– I dag käkade jag klockan 08:35. Det blev potatis, lax, dillsås och crème fraiche. Jag tryckte en macka på tåget hit också.

– Jag har rejäla lunchlådor. Det är bra för kroppen. Man har ett fysiskt tungt jobb och måste ta hand om kroppen, få i sig det man behöver, säger Jimmy Palmu, vars kollegor också brukar hugga lådan vid samma tid.

Vissa dagar kan maten inmundigas ännu tidigare. Sen, vid 11, väntar nästa mål för Jimmy: Lunch 2.

En annan som gärna och ofta slevar upp i ottan är maskinisten Nicke ”Glidar’n” Storbjörk som kör hjullastare i Slagsta utanför Stockholm. På grund av hård träning på fritiden behöver han ständigt fylla på energidepåerna. En morgon gjorde han en radikal förändring i kostschemat. Ny tid för lunch: 05.30 (!).

– Det var för några månader sedan. Jag kom till jobbet och såg allt som måste göras och blev så jävla hungrig. Jag hade inte orkat göra frukost, så jag tog matlådan i stället, säger han.

Det hela har nu blivit till en vana.

– Så nu brukar jag käka lunch runt tjugo över fem, tjugo i sex.

Har du hört om någon annan som äter lunch så tidigt?

– Nej, folk brukar säga att jag är lite skadad. De andra brukar dricka kaffe då, om de har kommit.

Så det kan till och med varit så att du har ätit din lunch innan de andra har kommit till jobbet?

– Jajamän, så är det.

”Glidar´n” öppnar lådan redan klockan 05.30 (!)

Fortsätter du att äta under dagen?

– Först trycker jag i mig lådan. Sedan blir det bananer. Det är aldrig tomma händer, om man säger så. Det är så dyrt med skärp, så det är bättre att hålla det spänt på egen hand.

När de andra äter sin lunch, vad äter du då?

– Kvargshake och sådana grejer.

Vad brukar du ha i lådan?

– Jag äter mycket kyckling. Så det blir kyckling och ris eller kyckling och pasta eller ibland fisk och potatis. I går blev det fläskfilé och potatis. Det var riktigt fint.

Äter du lunch ännu tidigare än Glidar´n?  Hör av dig till oss på red@byggarb.se

Annons
EHRAB 250×600 v43b
EHRAB 250×600 v43c
EHRAB 250×600 v43a

Du läser: Äter Glidar´n lunch först i Sverige?