info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Arbetsskadade får fel pension

Skatteverket ska ompröva den pensionsgrundande inkomsten för tusentals arbetsskadade som fått pengar genom AFA:s trygghetsförsäkring. Det beslutade skatteverket i veckan.

Felet beror på att utbetalningarna felaktigt kodats som icke pensionsgrundande.
– Jag förstod att något var fel, när en snickare jag känner gick i pension för ett år sedan. Han fick ut mindre än tio tusen efter skatt, trots att han tjänat bra och fått livränta, säger Per Erik Eliasson, arbetsskadad fd betongarbetare från Västerås.

”Mycket pengar”

Genom kontakter med andra i samma situation, upptäckte han att den periodiska livräntan inte gav några pensionspoäng.
– Det handlar om mycket pengar. Vi byggnadsarbetare tjänar ju ganska bra, säger Per Erik Eliasson.
AFA kodar, enligt Eliasson, de utbetalade pengarna som avgångsbidrag.
– Den felaktiga kodningen har också fått till följd att AFA fått en lägre kostnad hos skatteverket.

”Inkomsterna kommer att räknas om”

Skatteverkets rättslige expert Mikael Sandahl skriver i ett brev till Eliasson att felet nu kommer att leda till att den pensionsgrundande inkomsten räknas om för alla som drabbats.
Med andledning av AFA:s bristande handläggning, har sju arbetsskadade personer också gemensamt skickat ett brev till finansinspektionen där man hemställer om att inspektionen granskar AFA Försäkring.

Finansinspektionen är tillsynsmyndighet

– Finansinspektionen är tillsynsmyndighet över försäkringsbolagen. Vi vill att man granskar hur AFA följer lagen, säger Eliasson.
Skatteverket kommer att ändra den pensionsgrundande inkomsten sex år tillbaka för dem som drabbats. Det är fortfarande oklart hur de som fått livränta före denna period, kommer att hanteras.
– Det fattas 11 år, tillbaka till 1993 då lagen började gälla. Det blir svårt att utreda detta så långt tillbaka. Men det är klart att det går. Finns det ett regelverk, så kan man inte börja slira på det, säger före detta betongarbetaren Per Erik Eliasson.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Arbetsskadade får fel pension

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig