info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Arbetsmiljöverket varnar för farlig stege

Arbetsmiljöverket varnar för en teleskopstege som säljs av Telesteps AB i Tranås. Flera olyckor med stegen har inrapporterats till verket.

Teleskopstegen är patenterad av Hultsteg AB. Arbetsmiljöverket kräver nu att återförsäljaren Telesteps i sin marknadsföring informerar om riskerna vid oförsiktig användning. Totalt har 6 000 sålts på den svenska marknaden.
– Det finns ett antal svagheter som användarna måste ha klart för sig. När stegen dras ut måste den vara korrekt låst. Smuts och färg måste avlägsnas innan den fälls ihop. Det gäller även fina partiklar som sågspån, säger Inga Rundström, sakkunnig vid Arbetsmiljöverkets byggenhet.

Verket har krävt flera förändringar. Bland annat ska låsbygeln förses med självlysande färg så att de syns att alla stegpinnar är låsta.
Under år 2000 inrapporterades runt 750 olyckor med olika stegar som ledde till sjukfrånvaro. I mer än 80 procent av olyckorna rörde det sig om fall från lägre nivå.
– Det är viktigt att den eventuelle köparen inser begränsningarna och inte använder stegen vid murning, målning och andra smutsiga arbeten, säger Inga Rundström.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Arbetsmiljöverket varnar för farlig stege

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig