info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Skyddsombud under statligt befäl – så här svarar Arbetsmiljöverket

På Arbetsmiljöverket är ledningen medveten om Sverigedemokraternas förslag om att flytta över de regionala skyddsombuden från facken till myndigheten.

Det är oklart hur skyddsombuden Markus Perssons och Zacharias Welknerts roll kommer att bli framöver. Foto: Anna Bredberg
Håkan Olsson.

Håkan Olsson, ställföreträdande generaldirektör på Arbetsmiljöverket:

– Vi har inte gjort några djupgående analyser alls i frågan. Det har inte ju kommit något ytterligare politiskt utspel om det här i samband med att vi får en ny regering. Om frågan skulle aktualiseras får vi
ta det därifrån.

Så ni har inte förberett er något alls?

– Nej, det har vi inte gjort. Det finns så mycket annat som ligger i vårt rör som vi aktivt jobbar med, som till exempel arbetslivskriminalitet.

Bara inom LO finns det 1 600 regionala skyddsombud. Hur skulle Arbetsmiljöverket påverkas om ni fick ta över de regionala skyddsombudens uppdrag?

– Det skulle bli en jättestor omställning. Säkerligen skulle man behöva göra en omfattande förändring av Arbetsmiljöverkets uppdrag och det skulle innebära att verket skulle få många fler medarbetare.

Skulle det vara en fördel för er på Arbetsmiljöverket om ni fick in de regionala skyddsombuden i verksamheten så att ni kan kombinera deras kompetens med de inspektörer som ni har redan i dag?

– Det är svårt att säga något om både för- och nackdelar, men det finns säkert både och i vissa lägen. Spontant har jag svårt att säga att det på kort sikt skulle ge några snabba effekter. Men det känns fel att spekulera när vi ännu inte har något uppdrag, avslutar Håkan Olsson.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Skyddsombud under statligt befäl – så här svarar Arbetsmiljöverket

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig