info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Arbetsmiljö hett på krogen

Det är fredagskväll på krogen. Då träffas skyddsombuden för att prata arbetsmiljö. Samtidigt är skyddsombudsmöten högaktuella i årets avtalsrörelse.

-Vi kunde vara hemma hos våra familjer. Ändå träffas vi här en fredagskväll. Det måste betyda att vi brinner för vårt uppdrag och för att träffas och stötta varandra, säger skyddsombudet Rikard Mossberg. Det är möte för Peabs skyddsombud i Stockholm men platsen, liksom tidpunkten, är ovanlig.
Tidigare gav arbetsgivarna skyddsombuden rätt till fackliga skyddsombudsmöten på betald arbetstid, några gånger om året. Mötena brukade ordnas av Byggnads och omfattade alla skyddsombud. I och med byggavtalet 2010 ändrades villkoren, de möten de gått på förut drogs in och det bekymrade Rikard Mossberg och kollegan Christer Persson.
-Det är skitjobbigt att vara ensamt skyddsombud. Man behöver träffas och prata om arbetsmiljö. Att få ventilera problem och hur man kan göra. Därför sa vi att vi går ut och käkar och tar en öl, berättar Rikard.

”De behöver stöttning”

Mötena är högaktuella. Inför årets avtalsrörelse är ett av kraven att få rätt till mer fackliga möten på arbetstid för skyddsombud under utbildning,
-Det är ett viktigt krav. Vi har unga skyddsombud som går in i väggen. De behöver stöttning och coachning, säger Johan Nyström, regional facklig facklig förtroendeman på Peab.
Under tiden fortgår det privata initiativet. Vid första träffen 2014 på en pub i Sundbyberg var de bara två, Rikard och Christer, men med tiden blev de allt fler och programmet allt ambitiösare. I fredags samlades 13 personer efter jobbet, både rutinerade och helt nya skyddsombud. De började på Peabs kontor i Solna, för en genomgång av vilket mandat, skyldigheter och rättigheter, man har i den fackliga rollen som skyddsombud. Sedan fortsatte de till en pub,med kollektivavtal, på det skandalomsusade Mall of Scandinavia. Ett bygge där flera av dem varit skyddsombud och slitit hårt.
-Lite som terapi för min del att komma tillbaka, som en av dem uttryckte det på vägen in.

”Bra verktyg”

Rollen som skyddsombud är utsatt. Det kan handla om liv och död, om mod och civilkurage att stå på sig.
Men uppdraget ställer också krav på att vara kunnig såväl då det gäller ställningar som kemikalier.
-För mig har dessa möten blivit ett bra verktyg att få kunskap och nya idéer, förutom att det är det viktigt att få träffas, säger skyddsombudet Marvel Torrico.
Ett mål är att höja skyddsombudens status. På sikt hoppas de kunna få med fler skyddsombud, på fler företag. De tänker fortsätta träffas men hoppas också att avtalsvägen få till fler möten på betald arbetstid. På Peab har det redan gett ringar på vattnet inom en region. Då företaget sett hur stort intresset är bjuder de skyddsombuden på tre morgnar under två timmar per år.

Skyddsombudsträffar och avtalskrav

  • Före 2010 fick skyddsombuden gå på skyddsombudsträffar på betald arbetstid vid behov, utöver fyra partsgemensamma utbildningsdagar, BAM, som var reglerade i avtalet.
  • Från Byggavtalet 2010 reglerades skyddsombudens utbildning genom 12 dagar på betald arbetstid under en fyraårsperiod. I det ingår totalt fyra timmars facklig skyddsombudsträff på under perioden. Men några träffar för alla finns idag inget stöd för i avtalet.
  • I kraven inför årets nya avtal begär Byggnads att få fyra dagar för fackliga skyddsombudsträffar under de fyra år skyddsombuden utbildas.
  • 2014 kom en dom från AD som sa att Byggnads skyddsombud inte har rätt till mer utbildning utöver det som är reglerat i avtal.
Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Arbetsmiljö hett på krogen

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig