info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

"Arbetsgivarna vill flytta makt"

Efter avtalsförhandlingarna igår kände ledningen på Byggnads att det var meningslöst att fortsätta. Istället kom ett varsel. Alla förhandlingar på byggavtalet är nu avbrutna.

Byggnads har varslat om strejk. Det handlar om 60 arbetsplatser över hela landet. 2600 byggnadsarbetare berörs.
Enligt Byggnads avtalssekreterare Torbjörn Hagelin är det främst makten över lönebildningen som gjort att facket varslar. Det handlar om att arbetsgivarna vill förändra makten över löneformen.
– Arbetsgivarsidan vill flytta makten så att de har rätt att säga ja eller nej till olika löneformer. De säger att för att vi ska få någonting så ska Byggnads avsäga sig makten över lönesystemet.
Förhandlingarna på byggavtalet återupptogs igår efter några dagars påskledigheten. Båda parter sa då att förhandlingarna gick framåt även om det fram till igår inte lyckats lösa en enda fråga. Sveriges Byggindustrier hade inför träffen lämnat över några förslag till Byggnads.
– Vi satt ganska länge igår, men så kände vi när vi gick därifrån att det inte går. Vi kommer ingenstans, säger Torbjörn Hagelin.
Byggnads har informerat medlingsinstitutet om varslen och idag vid 13:30 ska Torbjörn Hagelin träffa LO:s avtalssekreterare för ett möte.
– Jag ska redogöra för läget och berätta om hur jag ser på den uppkomna situationen.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: "Arbetsgivarna vill flytta makt"

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig