info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Byggnadsarbetaren v20

"Arbetarna luras och utnyttjas"– krav på nordiska politiker att agera

De kräver stopp för utnyttjande av människor, usla arbetsmiljöer och den ökande arbetslivskriminaliteten. När Nordiska Rådet håller möte i Stockholm med start idag vill byggfacken i Sverige, Norge och Danmark att de ska agera.

Kräver mer åtgärder mot arbetslivskriminalitet. Jonas Sjöberg från Byggnads, tillsammans med sin danske fackförbundskollega Lars Bæk och danska delegaten Ina Strøjer-Schmidt, Socialistisk Folkeparti. Foto: Margite Fransson

I den kyliga morgonen vid Riksdagshuset i Stockholm lyste varseljackorna, när facken från de nordiska länderna gemensamt var på plats i morse. Målet är att under dagen träffa delegater från Nordiska rådet, dela ut flygblad med krav på åtgärder och att också berätta för allmänheten om sina krav.

Grått och svart arbete har exploderat i byggbranschen. Fackförbunden ser med fasa på hur farorna på byggena ökar, hur seriösa företag trängs ut och arbetare far illa.

Läs också Tröstlös kamp mot misären på bygget – många blir utnyttjade

– Vi vill påverka Nordiska rådet och dess politiker att ta itu med och samarbeta om frågorna om lönedumpning, utnyttjande av människor som kommer hit för att arbeta och arbetslivskriminalitet, säger Jonas Sjöberg, ordförande för Byggnads Skåne.

– Vi ser hela tiden hur oseriösa byggföretag lurar och utnyttjar utsatta arbetare och undanhåller staten stora belopp i skatt. Det är frågan om rena gangsters som turnerar runt i våra länder och det måste vi komma åt, fortsätter han.

Bakom initiativet står Byggnads region i Skåne, Stockholm-Gotland och Väst, liksom Byggfagenes Samvirke i Danmark och Oslo Bygningsarbeiderforening. Det är ett samarbete som startade redan vid byggandet av Öresundsförbindelsen.

Kraven från facken är att politikerna i Nordiska rådet:

  • Ändrar i lagar och regler, så att kontrollmyndigheter stärks och kan samarbeta med varandra.
  • Stärker myndigheternas möjlighet till sanktioner.
  • Att man etablerar ett tätare nordiskt samarbete mellan myndigheterna inom detta område.

Redan förra året då Oslo var värdland för Nordiska Rådets session, var facken där för att påverka om samma krav.

– Vi hoppas det ska ge resultat och att de nu får upp frågan på agendan och börjar agera genom att hitta olika möjligheter till samarbete. Det är också viktigt att de skärper arbetet mot kriminaliteten inom respektive land, säger Jonas Sjöberg.

I Sverige finns ett samarbete mellan myndigheter mot kriminalitet och osund konkurrens i arbetslivet men det är än så länge i mindre skala. I Norge finns sedan länge ett större och mer omfattande samarbete mellan olika myndigheter i form av A-krimcenter.

I Norge har arbetet mot arbetslivskriminalitet kommit längre än i Sverige. Från vänster Lars Mamen och Petter Vellesen.

Lars Mamen från norska Fair Play Bygg och Petter Vellesen från Oslo Bygningssarbeiderförnening tycker att det fungerar bra.

– Där samlas ett flertal myndigheter och vi har en nära kontakt. De har en operativ enhet och när de får tips svartjobb agerar de direkt, säger Lars Mamen.

Fair Play Bygg är ett samarbete mellan arbetsgivare och arbetstagare för att få trygga arbetsplatser och mota osund konkurrens.

Läs också Skuggsamhället: Arbetarna som utnyttjas, skadas och skräms till tystnad

Gå gärna med i Byggnadsarbetarens nya Facebook-grupp ”Arbetsmiljö på bygget” och få nyheterna i ditt Facebookflöde.

Annons
Bluebeam May PC

Du läser: "Arbetarna luras och utnyttjas"– krav på nordiska politiker att agera