info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Arbetarna lurades på lönen

Byggnadsarbetarna skulle ha fått två månadslöner – fick inte ett öre. Det hävdar Byggnads. Facket yrkar nu att Arbetsdomstolen ska ålägga arbetsgivaren att betala sammanlagt 144 882 kronor till arbetarna.

Byggnads har stämt Tjuvholmens Akustik AB till Arbetsdomstolen för brott mot kollektivavtalet. Bolaget har haft likviditetsproblem och i höstas sades två byggnadsarbetare upp.
Vid den lokala förhandlingen, kom facket och företaget överens om att innestående löner och övriga ersättningar skulle betalas ut, men arbetarna fick inga pengar.

Lön, arbetstidsförkortning, semesterersättning

Nu vänder sig facket till Arbetsdomstolen och yrkar att företaget ska betala sammanlagt 77 845 kronor till den ene byggnadsarbetaren och 67 037 kronor till den andre.
Summorna innefattar innestående lön, arbetstidsförkortning och semesterersättning.

Allmänt skadestånd

Därtill vill Byggnads att företaget ska betala ett allmänt skadestånd på 20 000 till var och en, för brott mot semesterlagen. Enligt semesterlagen ska semesterersättning betalas ut ”utan oskäligt dröjsmål och senast en månad efter anställningens upphörande”.
Byggnads yrkar också att bolaget ska betala ett allmänt skadestånd på 25 000 till facket för brott mot kollektivavtalet.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Arbetarna lurades på lönen

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig