info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Brandskyddsföreningen 980×240 V34

Arbetare utsatta för asbest

Byggnadsarbetare har under lång tid utsatts för asbest vid ombyggnaden av en exklusiv fastighet i Göteborg. -Vi är oroliga för vår hälsa, säger en vvs-montör.

Han är en av dem som renoverat ett flerbostadshus i ett av Göteborgs mest fashionabla områden. I huset har bland annat landslagstjärnan Kim Källström sin svenska adress, sedan tidigare i år.
Men arbetet har gjort att flera byggnadsarbetare nu oroar sig för sin hälsa. Både vvs-montörer och elektriker som Byggnadsarbetaren intervjuat, vittnar om att de utsatts för asbest då byggnadsarbetare rivit rörisolering och ventilationskanaler utan minsta skydd eller avspärrningar.
– Förra våren togs sanerare in ett par gånger efter att vi sagt ifrån. Vi upptäckte rörisolering som kunde innehålla asbest och slog larm för att beställaren skulle ta prov. Sedan kom ett saneringsföretag, säger vvs-montören.
Men han berättar också att det sedan pågått rivning av rör med samma sorts isolering, utan att saneringsfirmor tagits in. Vidare att rivning av ventilationskanaler med eternit, som innehåller asbest skett på samma sätt. Han uppskattar att 25-30 personer utsatts till och från under byggtiden. Förutom risken för exponering vid rivning har rivmassor flyttats runt i lokalerna.

Oroad

Själv har han varit där sedan förra årsskiftet. Nu är han och flera arbetskamrater oroliga.
– Det är klart att man undrar hur mycket asbestdamm vi utsatts för och om vi blir sjuka på sikt, säger hans vvs-kollega.
Båda ångrar i efterhand att de inte slagit larm offentligt om detta.
-Men vi sa ifrån till den ansvarige flera gånger och till byggnadsarbetarna som rev. Vi trodde det skulle bli bättre. Men det blev det aldrig.
I slutet av mars var deras jobb klart. Men oron finns kvar och de båda har varit på läkarundersökningar. Sammanlagt har 4-5 personer varit där och arbetat från deras företag. Alla har erbjudits läkarundersökning.

”Nonchalerar människors hälsa”

Anders Karlsson, regionalt skyddsombud på Byggnads, har varit hos de anställda och informerat mot risker och hur de kan göra för att hindra att det sker igen. Han säger att det är omöjligt att veta i vilken omfattning byggnadsarbetare utsatts för asbestdamm.
-Jag tycker det är rent ut sagt för jävligt att man nonchalerar människors hälsa på det sätt man berättar om här. Men tyvärr är det inte mycket vi kan göra i efterhand, säger han.

”Har genomförts en sanering”

Byggnadsarbetaren kontaktar Alban Herlitz, vars bolag Vindsbyggnation, ansvarat för renoveringen.
– Jag har inte full vetskap i det här och kan inte kommentera så mycket. Men det har genomförts en sanering av asbest gjord av en certifierad firma efter alla konstens regler, säger han.
Alban Herlitz vill inte kommentera uppgifterna om att byggnadsarbetare exponerats för asbest, om fastigheten eller sin egen roll i ombyggnaden. Han säger att han uppfattar anklagelserna som ett resultat av en tvist han har med ett av de inblandade företagen.

arrow_forward Senaste nytt