info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Arbetare saknar mat för dagen

Arbetarna har inte fått lön på närmare ett år. Nu riskerar de att inte få mat. De behöver omedelbar hjälp från landets regering. Det säger Amnesty om migrantarbetarnas situation i Qatar.

I mitten av november besökte Amnestys generalsekreterare Salil Shetty gästarbetarnas läger och uppmanade arbetsministeriet att prioritera deras svåra situation. Han konstaterar nu att det gått en månad, utan att situationen har förändrats.
– De har inte fått någon lön på nästan ett år och kan inte ens köpa mat för dagen. De kan inte heller skicka hem pengar till familjen eller betala av sina skulder, säger han om drygt 80 arbetares situation.
Han uppmanar den qatariska regeringen att omedelbart sätta stopp för krisen.

Har byggt ”fotbollens hus”

– Männen har berättat för oss att allt de vill är att få sina löner och lämna landet. Arbetsministeriet och inrikesministeriet måste se till att detta sker så snart som möjligt, för att visa att man menar allvar med vad man säger om att skydda arbetarnas rättigheter, fortsätter Salil Shetty, enligt ett uttalande på Amnestys hemsida.
De 80 arbetarna uppges komma från Nepal, Sri Lanka, Filippinerna, Nigeria, Kina och Bangladesh. De har byggt två våningar på Al Bidda-tornet i Doha, en byggnad som kallas fotbollens hus eftersom flera fotbollsorganisationer har sina kontor där. Arbetarna uppges vara strandsatta i sina läger sedan byggnaden stod klar i oktober. Enligt Amnesty är arbetsgivaren skyldig dem ungefär 2,8 miljoner kronor.

Krävda på avgift

Landets arbetsdomstol har krävt arbetarna på en avgift för att ta upp fallet.
– Det här fallet illustrerar de enorma hinder som migrantarbetare står inför när det gäller att få tillgång till rättvisa i Qatar. Hur ska en arbetare, som inte fått ut sin lön på nästan ett år, ha råd att betala en sådan summa? säger Salil Shetty.

800 dödsfall

De dåliga villkoren för gästarbetare i Qatar har uppmärksammats upprepade gånger under hösten. I november publicerade Amnesty också en rapport om villkoren för dem som bygger arenor inför det fotbolls-vm som ska hållas i landet 2022. Rapporten beskriv hur gästarbetare utnyttjas, blir utan lön och utsätts för systematiska övergrepp.
I rapporten säger bland annat en representant för sjukhuset i huvudstaden Doha att fler än tusen personer vårdats för skador efter fall från höga höjder på arbetsplatserna under 2012. Enligt uppgifter till det internationella byggfacket, BTI, har 800 byggnadsarbetare dött under förberedelserna inför fotbolls-VM, detta sedan 2010.
Både Byggnads och BTI har krävt förändringar.

Jenny Berggren
Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Arbetare saknar mat för dagen

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig