info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
BluebeamMAN V11-12

Arbetare offer för jobbtrafficking

Handel med människor för arbetskraftsexploatering är ett stort problem i Sverige. Det slår utredare på Institutet för säkerhets- och utvecklingspolitik fast i en ny rapport. Byggbranschen är en sektor där problemet märks tydligt.

I en intervju Svenska Dagbladet säger Walter Kegö, som varit med och skrivit rapporten ”Slavarbete i vår tid”, att:
– Det här är en del av den organiserade internationella brottsligheten. Att handla med människor för arbetskraftsexploatering har blivit en del av deras verksamhet eftersom det är väldigt lönsamt och det finns en efterfrågan i Sverige.

Svenskt bemanningsföretag betalade 20 kr i timmen

I rapporten nämns ett fall där ett svenskt bemanningsföretag annonserat efter arbetskraft i lettisk dagspress. Byggnadsarbetarna erbjöds jobb i Sverige. Företaget förmedlade arbetstillfällen åt ett hundratal arbetare i Stockholm, Eskilstuna och Norrköping.
När arbetarna anlände till Frihamnen i Stockholm möttes de av företagets ägare med vilken de skrev kontrakt. Bemanningsföretaget betalade resorna till och från Sverige. Kunderna stod för mat och husrum åt arbetarna. Men själva lönen var rekordlåg. Bemanningsföretaget fick 76 kronor i timmen per anställd som de hyrde ut. Av det hamnade bara 20 kronor i de lettiska byggnadsarbetarnas fickor. Den som bröt kontraktet med bemanningsföretaget riskerade att bli helt utan lön.

– I den här rapporten har vi bara skrapat på ytan, man behöver undersöka fenomenet och hitta lösningar, säger Walter Kegö till Svenska Dagbladet.

Peter Leander
Annons
ExpanderaMera 640×240 V11-14
arrow_forward Senaste nytt
Annons
LBrador 250×600 V9-20