info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Arbetare dog vid fall

En arbetare föll sex meter från ett villatak och avled av sina skador. I tingsrätten friades vd:n på företaget, eftersom rätten ansåg att han följt Arbetsmiljöverkets praxis.

Enligt tidningen Arbetarskydd hade företaget Globen Tak fått i uppdrag att täcka ett tak på en villatillbyggnad. Tre personer utförde arbetet; två av dem var anställda av företaget och den tredje var inhyrd. Av någon orsak föll den inhyrde sex meter och avled av sina skador. Åklagaren yrkade på att företaget ska betala 1 000 000 kronor i företagsbot.

Två i rätten ansåg att vd:n skulle dömas

Åklagaren ansåg att vd:n på Globen Tak borde ha försäkrat sig om att byggnadsarbetarna använde personlig skyddsutrustning. Genom sin oaktsamhet orsakade han dödsfallet, skriver tidningen Arbetarskydd.
Vd:n bedömde att det inte behövdes någon personligfallskyddsutrustning och hänvisade till Arbetsmiljöverkets praxis som innebär att livlina inte behövdes på platta och mycket stora tak. I en dom i Nacka tingsrätt frikänns vd:n och döms inte att betala någon företagsbot. Tingsrätten anser att vd:n inte var oaktsam och att han följde Arbetsmiljöverkets praxis och informerade arbetstagarna på ett godtagbart sätt om riskerna. Två av rättens ledamöter, rådmannen och en nämndeman, ansåg däremot att vd:n skulle dömas för vållande till annans död och företaget ska betala 1 000 0000 i företagsbot.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Arbetare dog vid fall

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig