info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Är Ragnar äldst i Bygg-Sverige?

Han började som plåtslagare när han var tolv år gammal. Och det var inte direkt igår. Ragnar Johansson har varit plåtslagare sedan 1947.

Var Ragnar Johansson befinner sig klockan 6.20 varje vardagsmorgon är ingen hemlighet. Då står han utanför sitt hus i Gullringen norr om Vimmerby och väntar på att bli upplockad av sonen för att få skjuts till familjeföretaget RT-Plåt. Arbetsdagen slutar kl 16.00. Inget märkligt med det, på fredag är en vanlig 40-timmarsvecka avklarad.

Men det är en sak som sticker ut. Ragnar Johansson är 84 år.

– Det är bara skönt att få gå och jobba lite. Jag tycker inte att det är roligt att gå hemma. Det är rätt rogivande här på verkstaden. Gamla gubbar som jag har jobbat med kommer in och pratar. Då löser vi världsproblemen.

På RT-Plåt jobbar både barn och barnbarn. Det var Ragnar som startade företaget 1957. Men karriären som plåtslagare inleddes redan tio år tidigare, när Ragnar var tolv år. Då började han jobba på Almérs Plåtslageri.

– Jag fick 32 kronor i veckan, ungefär 63 öre i timmen, minns Ragnar.

Nu för tiden klättrar han inte på några tak. Men trots 72 år som plåtslagare har han bara skadat sig en gång – när han gjorde sitt gesällprov.

–  Jag skulle göra klar en kåk med lister och rör och en kupa. När jag skulle gå ner på frukost vinglade ställningen till och jag ramlade ner på en cementtrapp och spräckte ett ben i armen.

Man skulle kunna tro att 84-årige Ragnar har fullt upp med jobbet. Men när vi går mot varmare tider är det dags för lite sportande också.
–  När sommaren kommer brukar jag spela golf. Nu har jag väl 18 i handikapp tror jag. Jag har haft bättre, men jag slår inte så långt längre.

Några planer på att lägga plåtslagarjobbet på hyllan har han inte.
– En går ju inte mot bättre dagar, men som jag känner mig fortsätter jag så länge det går. Jag får väl hålla på tills grabbarna säger ifrån.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Är Ragnar äldst i Bygg-Sverige?

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig