info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

"Är på byggen hela tiden"

Två maskinförare reagerar nu på Byggnadsarbetarens reportage idag om vilka maskinförare som ska få häng på ackordet. Maskinförare Tomas Hansson tycker att alla borde omfattas.

Tomas Hansson är maskinförare och ägnar stor del av en arbetsdag åt att köra teleskoplastare. En maskin vars förare enligt Byggnads borde kunna bli aktuella för ersättning när de servar ett ackordslag.
Tomas Hanssons arbetsuppgifter och arbetsplatser varierar. Ofta hoppar han mellan flera olika byggen under en och samma dag. Ibland blir han kvar på en byggarbetsplats under en lite längre period.
Han är positiv till att maskinförarna ska få högre lön när de kör för ett bygglag. Han anser att alla maskinförare oavsett maskin borde omfattas, men ser vissa problem.
– Det blir svårt då vi byter arbetsplats hela tiden. För att få systemet att fungera tror jag att det krävs att maskinföraren arbetar stadigvarande under lång tid för bygglaget.
– Då är man ju en i laget och då tar man även större ansvar för att få flyt i jobbet.
Varför skulle det inte fungera vid korta besök på en arbetsplats?

– Då är man mer någon som gästspelar. Det blir några lyft och sedan vidare till nästa bygge. Det finns inget som egentligen påverkar bygglagets förtjänst i någon större utsträckning.

Maskinföraren Jocke Holmqvist från Tierp kör grävmaskin. En maskin med larver och skopa som normalt inte deltar så mycket i ackordlagets arbete. Men Jocke Holmqvist berättar att han är ute på byggen i princip hela tiden. Ofta blir han placerad på samma arbetsplats under lång tid.
Hur servar du bygglaget?

– Jag schaktar massor, men när det behövs hjälper jag bygglaget. Just nu håller jag på och lyfter ner armeringsjärn i en grop.
Han tycker verkligen att maskinförarna är en del av laget och de underlättar arbetet.
– Jag kör ju grävmaskin med skopa, men jag hjälper till genom att stroppa och lyfta. Jag har 28 400 kronor i månaden och jag vet att snickarna har betydligt mer.

Läs mer:
Maskinförare kan få stort lönelyft
Maskiner som kan ge höjd lön

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: "Är på byggen hela tiden"

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig