info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Är du redo för rallyfesten? Ladda med sladdkungen Jonas Kruses fem bästa tips

Svenska rallyt är en högoktanig folkfest i Värmlandsskogen. SVT:s expertkommentator Jonas Kruse, tidigare publikfavorit under smeknamnet "sladdkungen", tipsar om hur du får ut mest av rally-VM:s enda vintertävling

1. Välj rätt plats
Den som aldrig tidigare besökt Svenska rallyt bör satsa på någon av arrangörernas publikplatser. Där står du säkert, har god sikt och dessutom tillgång till proffsiga funktionärer och kan köpa lättare förtäring.
Garvade rallyfans letar gärna upp egna specialställen i Värmlandsskogen, men då krävs planering och lokalkännedom.

2. Kläder efter väder
Rally i världsklass höjer förstås temperaturen, men till slut tar minusgraderna ut sin rätt. Klä dig varmt i flera lager och glöm inte att ha bra skor om du ska pulsa i snön.
Den som vill ha extra värme – och trivsel – rekommenderas att ta med sig lite ved. Eller en yxa.

3. Ratta in rallyradion
Det absolut bästa sättet att följa tävlingarna är via rallyradion i P4, antingen via telefonen eller genom att ta med en helt vanlig FM-radio. Att köpa ett program är också en billig investering som förhöjer rallyupplevelsen. På publikplatserna finns dessutom storbildsskärmar, men glöm inte bort att prata med andra entusiaster, utbyta erfarenheter om de olika sträckorna och insupa känslan av folkfest.

4. Kaffe och grillkorv
Det finns ingenting som smakar så bra ute i skogen som korv med bröd, och att tända en eld och grilla med andra rallyfans skapar en alldeles särskild gemenskap. Men glöm heller inte att tänka på vätskebalansen. En termos fylld med varm choklad eller kaffe är ett måste.

5. Missa inte Colin’s Crest
Alla bör uppleva Colin’s Crest en gång i livet. VM-seriens mest spektakulära hopp, döpt efter rallylegendaren Colin McRae, är världsberömt. Och adrenalinet som pumpar när bilarna kommer farande i 120 kilometer i timmen och flyger 40 meter är svårslaget.
Colin’s Crest ligger på sträckan Vargåsen som rallyt passerar på lördagen. Publikplatsen vid hoppet brukar samla 10 000 fans och ett hederspris utgår till den förare som flyger längst.

Sladdkungen från Grums
Namn: Jonas Kruse
Ålder: 51 år
Bor: Grums i Värmland
Rallykarriär: Började som kartläsare åt pappa Jan men tog över som förare efter sin 18-årsdag. Blev snabbt en publikfavorit på sin ”hemmaplan” Svenska rallyt där han gjorde sig känd som ”sladdkungen”.
Gör i dag: Expertkommentator åt SVT och huvudtränare för innebandylaget Skoghalls IBK i damallsvenskan.

Svenska rallyt
Heter sedan 2010 formellt Rally Sweden och är Sveriges största rallytävling.
Rallyt kördes första gången 1950, då som sommartävlingen Midnattssolsrallyt. 1965 flyttades loppet till vintern och är i dag rally-VM:s enda vintertävling.
Rallyt går längs smala skogsvägar i Värmland, med en avstickare till Norge.
I år körs rallyt från den 15 till 18 februari.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Är du redo för rallyfesten? Ladda med sladdkungen Jonas Kruses fem bästa tips

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig