info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Äntligen skuldfri

Byggnadsarbetaren Jerker Ljungman har blivit skuldfri. Efter Byggnadsarbetarens artiklar, avskrivs hela A-kasse-skulden på 91 323 kronor.

I två och ett halvt år har Jerker Ljungman förföljts av en skuld till a-kassan som uppstod på grund av snårig lagstiftning och otydliga blanketter. Byggnadsarbetaren skrev om fallet i våras och och 2013 berättade Svt:s Uppdrag Granskning om Jerker Ljungman i ett av sina program.
-Den uppmärksamhet detta har fått i Byggnadsarbetaren och i Uppdrag Granskning har gjort att fler har förstått, att reglerna är orimliga, säger Roal Nilssen, a-kasseföreståndare på Byggnads/Målarnas a-kassa.

”Trodde inte det var sant”

A-kassans styrelse fattade beslutet om avskrivning i tisdags.
Jerker Ljungman och hans fru Agneta Ljungman, hade svårt att tro att skulden var avskriven, när de fick beskedet, efter två års kamp och processer, i både förvaltningsrätt och kammarrätt, utan att få gehör.
-Det känns så skönt att det äntligen är någon som tänkt till och satt sig in i alla turerna, och använt sunt förnuft. Förut kändes det som att ingen förstod vad som hänt. Vi är jätteglada, man tror knappt att det är sant. Det är en oerhörd lättnad, säger Jerker Ljungman.

Snåriga regler

Enligt lagstiftningen är en person klassad som ”pensionär”, om det någon gång gjorts en ansökan om pension. Det har ingen betydelse, om personen drar tillbaka sin pensionsansökan i nästa andetag, och inte får några pengar utbetalda. Personen anses ändå vara pensionär. Eftersom Jerker Ljungman drog tillbaka sin ansökan om ålderspension och inte fick några pengar, kryssade han i: ”har ej tillerkänts pension”, i blanketten från a-kassan, när han var arbetslös 2009. Men han gjorde fel och nio månaders arbetslöshet genererade en skuld.
-Domstolarna kom fram till att a-kassan hanterade detta korrekt, men det innebär samtidigt konsekvenser som är orimliga, för Jerker. Därför fattade vi det här beslutet och det känns skönt. Styrelsen var enig om detta, säger Roal Nilssen.

Fotnot: Den kluriga blanketten som Jerker Ljungman fyllde i på fel sätt, har ändrats. Lagstiftningen kommer också att ändras, för att undvika fler fall liknande Jerkers.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Äntligen skuldfri

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig