info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Anställda ville ha avtal - blev uppsagda

De anställda ville ha kollektivavtal. Istället blev de uppsagda. Byggnads har stämt företaget till Arbetsdomstolen, AD och kräver 1,6 miljoner i skadestånd. Företaget förnekar brott.

Byggnads har stämt företaget Active Inredning & Montage AB till Arbetsdomstolen för föreningsrättskränkning och brott mot lagen om anställningsskydd, LAS.
-Vi blev uppsagda när vi ville att vår arbetsgivare skulle teckna kollektivavtal, berättar snickaren Stefan Svensson.
Företaget installerar kök och badrum och har i flera år haft samarbetsavtal med Ikea, som innebär att man uteslutande arbetat för möbeljätten.
Det hela började runt årsskiftet då anställda i Skåne kontaktade facket för att få kollektivavtal.
-Vi ville ha ordning och reda. Det hade kommit ett meddelande om att man skulle hålla inne lönerna om vi inte lämnade in kontrollpapper på utförda arbeten i tid. Dessutom hade det varit mycket övertid och strul med traktamenten, berättar Stefan Svensson.

Nekade avtal

Vid förhandlingar den 26 maj sa Active Inredning & Montage definitivt nej till avtal. Samma dag hölls uppsägningsförhandlingar eftersom företaget beslutat att säga upp sina hantverkare.
-Vi ser uppsägningarna som en föreningsrättskränkning och har ogiltigförklarat dem. Det är ingen tvekan om att de har samband med våra medlemmars begäran om att få kollektivavtal, säger Byggnads förhandlare Valentin Jovanovic i region Skåne.
Både anställda och facket vittnar dessutom om att arbetsgivaren vid flera tillfällen uppträtt aggressivt och hotfullt mot arbetstagarna.
På grund av händelserna hölls samma dag också förhandlingar om föreningsrättskränkning, något som slutade i oenighet, liksom även senare förhandlingar i samma ärende.

Stämde i AD

Byggnads stämde då genom LO-TCO Rättsskydd företaget till Arbetsdomstolen, AD. Sammanlagt krävs bolaget på skadestånd på 1,6 miljoner kronor. Det innefattar 350 000 vardera till fyra anställda och skadestånd till Byggnads. Man kräver också att uppsägningarna ogiltigförklaras.I december kommer förberedande förhandlingar att hållas i AD och sedan i somras är företaget försatt i blockad av Byggnads.

Förnekar fel

Företagets representant, advokaten Patrik Westerlund, säger att uppsägningarna är sakligt motiverade och ett resultat av att företaget beslutat att omstrukturera verksamheten. Han förnekar att anställda behandlats kränkande.
Men hur kommer det sig att uppsägningarna sammanföll med begäran om kollektivavtal ?
– Det är en ren tillfällighet, säger Patrik Westerlund.
Enligt honom har företaget under en följd av år minskat personalstyrkan och tagit in underentreprenörer. Ofta i form av före detta anställda. Anställda i den aktuella regionen uppger dock att de inte hört talas om att det nu skulle göras några uppsägningar.

Inget nytt Ikeaavtal

Mellan 2009 och augusti i år hade företaget ett avtal med Ikea. Det innebar att företaget fanns med på en lista över företag som möbeljätten rekommenderar. Men under den upphandlingsprocess som pågått i år, har Ikea valt att inte förlänga kontraktet.

Förutom de anställda som nu stämmer sin arbetsgivare, har några ytterligare valt att fortsätta som underentreprenörer. De omfattas inte av stämningen.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Anställda ville ha avtal - blev uppsagda

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig