info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Byggnadsarbetareförbundet

Anställda tjänade 60 kronor i timmen

Byggnads stämmer det byggbolag som betalade sina anställda i Linköping runt 60 kronor i timmen. Enligt stämningsansökan till Arbetsdomstolen ska bolaget ha brutit mot byggavtalet och MBL-lagen. Nu yrkar facket på 1 580 000 kronor i skadestånd.

Förra sommaren uppmärksammade Byggnads Öst att ett tjugotal lettiska arbetare på ett bygge i Linköping tjänade mellan 34 till 70 kronor i timmen. Det kommunala bostadsbolaget hade anlitat NCC som huvudentreprenör för bygget. En av deras underentreprenörer har i sin tur anlitat ett lettiskt företag, SIA-BTK-Buve, där de berörda byggarbetarna var anställda.

Läs mer: Uppskjuten förhandling om löner för letter

– Ingen av byggarbetarna är medlemmar i facket, så Byggnads väljer istället att begära ut ett allmänt skadestånd till Byggnads. Företaget stäms för att undvika lönedumpning, nu väntar förhandling i Arbetsdomstolen mellan parterna, säger Kerstin Burman, jurist vid LO-TCO.
Totalt stämmer Byggnads bolaget på 1 580 000 kronor. Förhandlingar mellan företaget och Byggnads har tidigare skjutits upp flera gånger då det lettiska företaget lämnat återbud. Senast i januari skulle förhandlingar ske mellan parterna, men företaget dök inte upp.

Jobbade mer än 40 timmar per vecka

Enligt stämningsansökan ska bolaget ha brutit mot kollektivavtal och brott mot MBL-lagen. Vidare ska bolaget inte ha betalat ut ob-ersättning för arbete på obekväm arbetstid, och de anställda ska ha jobbat mer än 40 timmar per vecka men inte fått någon övertidsersättning.

Kaj Söderin
arrow_forward Senaste nytt
Annons
Bluebeam 250×600 V42-43 PC