info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Anställda tjänade 60 kronor i timmen

Byggnads stämmer det byggbolag som betalade sina anställda i Linköping runt 60 kronor i timmen. Enligt stämningsansökan till Arbetsdomstolen ska bolaget ha brutit mot byggavtalet och MBL-lagen. Nu yrkar facket på 1 580 000 kronor i skadestånd.

Förra sommaren uppmärksammade Byggnads Öst att ett tjugotal lettiska arbetare på ett bygge i Linköping tjänade mellan 34 till 70 kronor i timmen. Det kommunala bostadsbolaget hade anlitat NCC som huvudentreprenör för bygget. En av deras underentreprenörer har i sin tur anlitat ett lettiskt företag, SIA-BTK-Buve, där de berörda byggarbetarna var anställda.

Läs mer: Uppskjuten förhandling om löner för letter

– Ingen av byggarbetarna är medlemmar i facket, så Byggnads väljer istället att begära ut ett allmänt skadestånd till Byggnads. Företaget stäms för att undvika lönedumpning, nu väntar förhandling i Arbetsdomstolen mellan parterna, säger Kerstin Burman, jurist vid LO-TCO.
Totalt stämmer Byggnads bolaget på 1 580 000 kronor. Förhandlingar mellan företaget och Byggnads har tidigare skjutits upp flera gånger då det lettiska företaget lämnat återbud. Senast i januari skulle förhandlingar ske mellan parterna, men företaget dök inte upp.

Jobbade mer än 40 timmar per vecka

Enligt stämningsansökan ska bolaget ha brutit mot kollektivavtal och brott mot MBL-lagen. Vidare ska bolaget inte ha betalat ut ob-ersättning för arbete på obekväm arbetstid, och de anställda ska ha jobbat mer än 40 timmar per vecka men inte fått någon övertidsersättning.

Kaj Söderin
Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Anställda tjänade 60 kronor i timmen

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig