info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Anställda fick för lite lön

Byggnadsarbetarna fick för lite betalt vid ett vindkraftsbygge. Försäkringar betalades heller inte in. Nu stämmer Byggnads bolaget Steelfixer Oü i Arbetsdomstolen.

Byggnads anklagar det estniska bolaget för att ha brutit mot kollektivavtalet och kräver 160 000 kronor i skadestånd. Enligt stämningsansökan har företaget erkänt att man gjort fel. Däremot är fack och företag oeniga om storleken på skadeståndet. De har inte lyckats komma överens i de tidigare förhandlingar som hållits.
Stämningen gäller att företaget bröt mot de anställdas rättigheter i avtalet vid arbeten som Steelfixer Oü gjorde i Jädraås, utanför Ockelbo. Där arbetade man med fundament till vindkraftverk. Företaget hade totalt ett 50-tal anställda på plats vid bygget. Detta pågick från november 2011 och ett år framåt. Steelfixer var underentreprenör åt Conwell AB, som i sin tur anlitats av NCC.

Ingen företagshälsa

Enligt Byggnads har företaget brutit mot kollektivavtalet på en rad punkter. Bland annat har företaget betalat för lite i prestationslön till de anställda, man ska heller inte ha skött förhandlingarna om lönen enligt de regler som gäller. Bolaget har inte betalat in till försäkringsbolaget Fora för de anställda, som man är skyldig att göra enligt avtalet och inte tecknat företagshälsovård.

Var oeniga om lönen

Företagets advokat Kimmi Tihinen säger att bolaget för dagen inte har några kommentarer, mer än att stämningen var väntad. Han säger att orsaken till lönetvisten var att bolaget ansåg att de anställda skulle ha en lägre lön på grund av att de inte var kvalificerad arbetskraft.
Senare har byggbranschens prestationslönenämnd slagit fast på vilken nivå företaget skulle betala ut lön för yrkesarbetare. Det blev en tidlön på 177 kronor i timman.
– Men vi har fortfarande inga bevis för att rätt lön nu betalats ut till arbetarna. Problemet har hela tiden varit att företaget inte redovisat vilken lön man betalat ut, säger Daniel Larsson, avtalsansvarig vid Byggnads i Gävle-Dala.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Anställda fick för lite lön

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig