info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Anställd straffas efter ställningsras

En kvinna skadades allvarligt när en byggnadsställning välte i Karlshamn. Nu har åklagaren beslutat att ge en byggnadsarbetare strafföreläggande, medan företaget, Skanska, inte åtalas. Byggnads kritiserar beslutet och anser att fel person straffas.

Olyckan hände i Karlshamn för cirka två år sedan. En ställning var uppsatt i samband med en takrenovering. Ställningen hade i efterhand försetts med ett väderskydd i plast. Vid olyckstillfället blåste det mycket och stagen som förankrade ställningen var för få. Vinden fick fäste och ställningen föll ihop. Delar av ställningen träffade en kvinna som skadades och bland annat miste synen på ena ögat.
Arbetsmiljöverket kritiserade flera brister hos Skanska efter olyckan och lämnade vidare ärendet för granskning av åklagare. Kammaråklagare Margaretha Lewenhagen har nu valt att inte åtala Skanska, men att göra ett strafföreläggande mot en snickare som varit med och byggt ställningen och fäst väderskyddet.
– Jag anser att han av oaktsamhet gjort sig skyldig till vållande till kroppsskada. Han var medveten om att det skulle vara fler infästningar, säger hon.

Hon säger att när det gäller företaget har hon letat efter om ansvariga som kan ha haft delaktighet i detta, men har inte fått fram något som kan leda till åtal. Enligt Margaretha Lewenhagen var ansvaret delegerat ner på produktionschefsnivå och att beskedet om att väderskyddet skulle upp, kom till arbetarna från en administrativ person som fått det av beställaren, kommunen.
– Produktionschefen visste inte att väderskyddet sattes upp och därmed kan man inte lasta Skanska, menar Margareta Lewenhagen och påpekar att det dessutom var otydligt vem som var produktionschef, eftersom man höll på att byta.

Kennerth Björn, arbetsmiljöombudsman på Byggnads Sydost, är mycket kritisk till att det inte blir något åtal mot Skanska.
– De lägger straffet på fel person. Detta var en arbetsledarfråga. Enligt det systematiska arbetsmiljöarbetet ska arbetsgivaren fortlöpande kontrollera vad som händer på arbetsplatsen och förebygga risker. Man kan inte skylla på att fel person gav order, säger han.
Den som fått strafföreläggandet hade gått en intern ställningsbyggarkurs på företaget för att bygga ställningar upp till nio meter. Åklagaren anser att han hade fullgoda kunskaper för förankring av väderskydd.
-Men en sådan kurs räcker inte alls. För att kunna bygga med de speciella krav ett väderskydd ställer, behövs både mer utbildning och erfarenhet. Det är ett arbetsgivaransvar att se till att de har det, säger Kennerth Björn och fortsätter:

– Företaget har gjort flera allvarliga fel. Bland annat skulle Skanska som beställare tagit emot ställningen och kontrollerat att den var korrekt byggd. En ställningsplan för hur den skulle byggas skulle också funnits.
Strafföreläggandet mot snickaren är på 60 dagsböter. Strafföreläggande är en slags förenklad dom.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Anställd straffas efter ställningsras

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig