info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Anlitas av byggjättarna – trots dolda inspelningen: ”Trötta ut han”

Redan 2019 kunde Byggnadsarbetaren rapportera om hemska förhållanden på 08 Betonghåltagning. Trots det valde Sveriges byggjättar – en efter en – att ta in firman. Efter våra frågor backar nu Skanska och NCC.

Skanska, Peab, NCC och Byggpartner har alla anlitat 08 Betonghåltagning de senaste åren. Bilden är från Kumla skola i Tyresö, ett Peab-projekt där 08 Betonghåltagning arbetade med rivning, sanering och håltagning. Foto: Michael Toll

För fem år sedan skrev både Byggnadsarbetaren och tidningen Arbetaren att chefer på 08 Betonghåltagning tvingade sina anställda till arbetspass på 30 timmar och ”straffjobb” för den som klagade.

”Det var hemskt. Jag kunde knappt känna kroppen tre dagar efter det passet”, berättade en anställd om ett av tillfällena.

I en dold inspelning mellan två nyckelpersoner på företaget hörde man hur de planerade att ge en anställd långa bilningsjobb och på så sätt få personen att lämna företaget:

”Då är det bättre att välja ut jobb till han så vi tröttar ut han (Skratt)”, sa en av personerna.

Det är korrekt att vi slutat göra affärer med det här bolaget

Veidekke valde att sätta upp 08 Betonghåltagning på sin ”röda lista”. De stängdes då ute från alla Veidekkes, och deras dotterbolags, byggarbetsplatser. Beslutet gäller än idag.

– Det är korrekt att vi slutat göra affärer med det här bolaget baserat på Veidekkes egna etiska värderingar. De är inte aktuella som leverantör hos oss. Jag vill inte kommentera saken ytterligare än så, säger Lennart Weiss, kommersiell direktör på Veidekke Sverige.

Men för andra storbolag har det varit business as usual. Skanska, Peab, NCC och Byggpartner har alla anlitat 08 Betonghåltagning de senaste åren.

Svarar via mejl

När vi vill fråga hur byggjättarna resonerat följer en återkommande linje: ingen ansvarig på Peab, NCC eller Byggpartner ställer upp på en telefonintervju där vi ges möjlighet till direkta följdfrågor. Istället kommer svar via mejl.

”Vi avböjer intervju i nuläget, men det stämmer att Peab anlitat företaget. Det är godkänt utifrån de krav som Peab ställer […]” skriver Peabs presschef Kerstin Danasten.

Sture Nilsson, vd på Byggpartner:

”Vilka företag vi kommer att anlita i framtiden utvärderas kontinuerligt och vi är måna om att anlita seriösa aktörer”

Läs mer: Så utnyttjas B-laget

”NCC har en tydlig uppförandekod som beskriver bland annat hur vi förväntar oss att våra underentreprenörer behandlar sina medarbetare, och vi ser väldigt allvarligt på om en entreprenör bryter mot vad de åtagit sig enligt uppförandekoden. Projektet har avbrutit samarbetet med entreprenören i fråga och NCC kommer inte heller att anlita dem för nya projekt.” skriver Amelie Winberg, presskommunikatör på NCC, som i detalj inte vill svara på varför man avslutar samarbetet.

Den enda som ställer upp på intervju är Andy Hägglund, produktionschef på Skanska.

Hur uppfattar du 08 Betong som företag?
– Ja, de utför ju våra håltagningsarbeten här. Närmare än så vill jag inte kommentera dem, utan de är en entreprenör som alla andra på arbetsplatsen. I alla fall som vi såg det vid det tillfället. Vi har köpt dem och kontrollerat dem ordentligt innan upphandlingen och genomfört löpande kontroller så klart.

Har ni använt 08 mycket?
– Det här är det första projektet som jag använder dem på.

De är i nuläget anlitade i två projekt där de kommer att slutföra sina arbetsuppgifter enligt avtal

Olle Rundgren, chef för medierelationer på Skanska, skriver emellertid efter intervjun:

”Efter en översyn av hur företaget sköter sig och där vi tittar på helhetsbilden och historik på marknaden har vi beslutat att inte anlita dem i fler projekt. Vi ser att det finns anmärkningar från flera myndigheter och den samlade bilden gör att vi tagit det beslutet. De är i nuläget anlitade i två projekt där de kommer att slutföra sina arbetsuppgifter enligt avtal”.
Vi ber att få ställa fler frågor kring beslutet att sluta ta in bolaget.
”Det finns inte så mycket mer att säga från vår sida.”

LÄS MER: Så svarar 08 Betonghåltagning: ”Stämmer inte” 

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Anlitas av byggjättarna – trots dolda inspelningen: ”Trötta ut han”

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig