info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Ändrad dom i tunnelhärva

Tingsrätten dömde i höstas till fängelse för fyra män som skulle ha blåst Stockholms stad på 27,4 miljoner. Hovrätten dömer nu tre för bokföringsbrott, men friar från bedrägerianklagelserna.

Byggnadsarbetaren skrev förra året om härvan runt renoveringen av Söderledstunneln i Stockholm. Enligt en dom i tingsrätten hade fyra män tillsammans lurat stadens trafikkontor att betala ut drygt 27 miljoner kronor för mycket till sin entreprenör. Pengarna skulle sedan ha slussats vidare ut ur projektet via ett företag som hade fakturerat stadens entreprenör, men i själva verket inte hade gjort något arbete i tunneln. Detta ledde till fyra fängelsedomar för bland annat grovt bedrägeri.

Inte lurat staden

Nu slår hovrätten fast att det förvisso är bevisat att det sistnämnda företaget fakturerat stora belopp utan att göra något jobb i tunneln. En företrädare för trafikkontorets entreprenör ska ha sett till att dessa fakturor ändå betalats av entreprenören.
Däremot slår hovrätten fast att det inte är bevisat att dessa kostnader slussades vidare genom att staden på något sätt överfakturerades. Därför hävs bedrägeridomarna.

Projektledare helt friad

Detta innebär att en av männen, som jobbade som projektledare i staden, blir helt friad. De andra tre döms fortfarande till fängelsestraff, men endast för grova bokförings- och skattebrott. Brotten gäller dels de falska fakturor som nämns ovan och dels icke bokförda fakturor från ett annat bolag i härvan.
De tre männen får sina fängelsestraff kraftigt sänkta, till två år och två månader samt två år respektive åtta månader. Alla tre dömdes i tingsrätten till näringsförbud, två av näringsförbuden kortas nu i tid.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Ändrad dom i tunnelhärva

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig