info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

"Ändå skönt att det är över"

En lättnad över att konflikten är över så att löneöverenskommelser kan skrivas. Men inget direkt jubel över uppgörelsens innehåll. Det möter oss när vi pratar med en lagbas och en mb-ledamot inom NCC i Västsverige.

– Man är glad att det har kommit fram till en lösning. Sen finns det säkert bättre förslag om vi får önska, men nu får vi gilla läget, säger lagbasen Håkan Fredrin på NCC.
Just nu jobbar han på Kvarnbyterassen i Mölndal, ett projekt som startade i början av året. Här ska byggas lägenheter med utsikt och med gångavstånd till Mölndal centrum. Men detta är ett av flera NCC-projekt i regionen där arbetet gjorts i skuggan av den omfattande tvisten med facket, gällande lönesättning. Löneöverenskommelse har saknats. Nu ska en sådan göras enligt den modell som Byggnads och NCC till sist enades om i förra veckan.
Som Byggnadsarbetaren tidigare berättat innebär den att alla NCCs projekt i Halland och Västra Götaland framöver ska få löneöverenskommelser enligt följande system; 180 kronor i fast lön och därtill rörlig lön som till hälften styrs av inarbetade timmar och till hälften av projektets ekonomiska resultat.

”Svårare att följa upp”

Håkan Fredrin konstaterar att han i ”den bästa av världar” hade önskat att den rörliga lönen styrdes av timmarna, men säger att han förstår att företaget vill ha in det ekonomiska resultatet som en faktor.
– Det är svårare för oss att ha hundraprocentig delaktighet och det är svårare att följa upp det, säger han om projektets ekonomi som en del av lönesystemet.
Han konstaterar att en sådan lön kräver en annan sorts medvetenhet av byggnadsarbetarna, en vaksamhet mot sådant som skapar kostnader på bygget.
Håkan Fredrin önskar också att inarbetningen på de båda rörliga lönedelarna skulle ge större genomslag på lönesumman än vad han menar att den kommer göra i nuläget.

”Folk mådde väldigt dåligt”

NCC hävdade under våren att lönekonflikterna blivit ett arbetsmiljöproblem. Att anställda mådde dåligt och valde att sluta på företaget. Med den förklaringen började NCC i maj att betala ut en högre lön än den utbetalningsnivå på 165-169 kronor i timmen som egentligen gäller under pågående förhandlingar.
Håkan Fredrin bekräftar att det varit en pressad situation, särskilt när lönerna låg på den vanliga utbetalningsnivån. Han uppskattar att var och en fick runt 4500 kronor mindre i lön varje månad än de normalt sett skulle haft.
– Det kändes under den perioden, då vi inte kände att det var någon lösning på gång, att då mådde folk väldigt dåligt, säger han.

”Borde tagits i avtalsförhandlingarna”

Jörgen Elv är sammankallande i mb-gruppen i NCC i region Väst.
– Efter så lång tid är det väl ändå skönt att det är över, säger han om uppgörelsen.
Men han menar att Byggnads fått släppa en del av inflytandet över lönen. Och han är irriterad över att NCC, som han ser det, försökt ändra i lönesystemet mellan avtalsrörelserna.
– Ska man ändra något så tar man det i avtalsförhandlingarna, säger han.

Jenny Berggren
Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: "Ändå skönt att det är över"

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig