info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Amnestykritik mot VM-bygge

I morgon, onsdag, är det fem år sedan Fifa tog beslut om att fotbolls-VM 2022 ska spelas i Qatar. Amnesty efterlyser nu att Fifa tar större ansvar för villkoren för arbetarna som bygger inför VM.

I ett uttalande konstaterar Amnesty International att exploateringen av migrantarbetarna i Qatar fortsätter skena utan att myndigheterna levererar några betydande reformer.
– Om inte åtgärder vidtas, och det snart, bör varje fotbollsfan som besöker Qatar 2022 fråga sig själva hur de kan vara säkra på att de inte drar nytta av blodet, svettet och tårarna från migrantarbetare, säger Mustafa Qadri, researcher på Amnesty International, i uttalandet.
Amnesty skriver att Qatars reformer ständigt försenas, att nästan inget effektivt har gjorts för att få slut på exploateringen av arbetare. I tidigare rapporter har Amnesty lyft fram grundläggande problem, men man skriver att Qatar misslyckats med att åtgärda flera av dem. Det gäller bland annat löner som inte betalas i tid och att det så kallade kafala-systemet, som ger arbetsgivarna stor makt över arbetarnas vistelse i landet, behöver reformeras.
Amnesty lyfter fram internationella fotbollsförbundet Fifas ansvar. Enligt Amnesty har Fifa gjort lite konkret för att pressa Qatar under de senaste fem åren. Nu vill man att fotbollsorganisationen trycker på för att Qatars myndigheter ska införa och följa upp reformer som skyddar migrantarbetarnas rättigheter.

Jenny Berggren
Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Amnestykritik mot VM-bygge

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig